Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рутинна вакцинація: регулярна ревакцинація для дорослих

6 грудня 2021 - 16:34

У народі дуже часто можна почути твердження, що щеплення потрібно робити лише у дитячому віці. Насправді ж, імунітет проти деяких захворювань тимчасовий, і потребує повторного регулярного вакцинування. Також дорослим треба щепитися проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві. Сьогодні ми розповімо про ревакцинацію для дорослого населення згідно з Календарем профілактичних щеплень. 

 

Щеплення від дифтерії та правця. 

Вакцинація проти дифтерії та правця є обов’язковою і безкоштовною . Згідно з Календарем щеплень, дорослим роблять планову вакцинацію проти дифтерії та правця кожні 10 років, стільки приблизно зберігається імунітет від цих хвороб. Перша планова ревакцинація громадян, які раніше були щеплені в 16 років, проводиться  вакциною АДП-М у віці 26 років і так через кожне десятиліття. 

У випадку, коли людина в дитинстві не отримала захист від цих захворювань, потрібно щепитися трьома дозами вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Нагадуємо, що вакцину від дифтерії та правця закуповує держава, тому українцям вона надається безкоштовно. В усіх областях України є якісні препарати для профілактики із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих.

 

Якщо пропустив щеплення у дитинстві.

У разі відсутності вакцинації в дорослому віці людина може щепитися від кору, краснухи, паротиту та гепатиту В.

Дві дози вакцини КПК захищають від кору, краснухи і паротиту на усе життя. Ревакцинація не потрібна, якщо вам зробили таке щеплення в дитинстві (в 1 і 6 років). Якщо ви не знаєте точно, чи були вакциновані, можна перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту за допомогою лабораторних аналізів на виявлення IgG до вірусу. 

Невакцинованим дорослим слід отримати хоча б одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – другу дозу через місяць.

Вакцини КПК є безкоштовними для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Усі інші громадяни можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеці і щепитися в медичному закладі. 

Не варто забувати, що вакцина проти кору, краснухи і паротиту  є живою, тому під час вагітності робити її заборонено. Проте, щеплення КПК, проведене під час вагітності випадково, наприклад, коли жінка не знала, що вагітна, не є показанням до аборту. 

Вакцина проти гепатиту B захищає людину від цирозу і раку печінки. Згідно з Календарем обов’язкових щеплень для дітей щеплення проводиться безкоштовно, а дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт.

Щепитися рекомендують усім дорослим, які пропустили вакцинацію у дитинстві. Щоб з’ясувати, отримали ви вакцину чи ні, потрібно звернутися до свого лікаря, який проведе  обстеження та за потреби призначить лабораторні дослідження.

Схему вакцинації і дозування препарату, в залежності від віку та медичної історії пацієнта,  підбирає лікар . Фахівець має  пояснити, де можна   придбати вакцину та як зберігати її до моменту проведення щеплення.

 

За матеріалами МОЗ

 

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби