Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдяки державним субвенціям Запорізька область наступного року зможе вирішити низку важливих питань

14 грудня 2021 - 14:25

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух провів брифінг, на якому розповів про актуальні питання життєдіяльності регіону. Зокрема, він зазначив, що прийнято бюджет України  на 2022 рік, де передбачено суттєві кошти на субвенції регіонам, в тому числі, і Запорізькій області. 

Зокрема, на 2022 рік між територіями регіону буде розподілено  наступні субвенції: освітня субвенція  - 4 412,2 млн грн, субвенція на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг – 996,0 млн грн; субвенція на здійснення підтримки окремих закладів у системі охорони здоров’я – 95,5 млн грн; субвенція місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, осіб з їх числа – 50,0 млн грн; субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 31,7 млн грн (на рівні 2021 року); субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі – 9,1 млн грн;

Також передбачена базова дотація, яка буде спрямована на підвищення загального рівня фінансової спроможності громад – 555,2 млн грн; та додаткові дотаціі – 187,4 млн грн, в тому числі, на проведення розрахунків за комунальні послуги та енергоносії – 57,2 млн грн. Окремо районним бюджетам передбачена субвенція на забезпечення виконання повноважень районними радами по 1,297 млн грн  на кожен район.

 Всього для місцевих бюджетів області на 2022 рік передбачено міжбюджетних трансфертів в сумі 6 343,7 млн грн.

Як зазначив Олександр Старух, ще один-півтора мільярди гривень область очікує одержати завдяки розподілу додаткових цільових коштів, які передбачені в Державному бюджеті України нерозподіленими сумами. У 2022 році Кабінет Міністрів України розподілить між регіонами 39 301,2 млн грн, частину з яких також отримає і Запорізька  область.

 Олександр Старух підкреслив, що на наступний рік суттєво збільшено обсяг субвенцій на забезпечення житлом окремих категорій населення (учасники АТО, інваліди, сім’ї загиблих, переміщені особи та інші). Якщо в поточному році в цілому з державного бюджету було виділено трохи більше 600 млн грн, то на наступний рік передбачено майже 5,5 млрд грн. 

Голова ЗОДА розповів, що 2022 року у бюджеті України вперше передбачено субвенції на придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти – 1500,0 млн грн; забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти – 1500,0 млн грн;  реалізацію проєктів в рамках Програми з відновлення України – 603,2 млн грн;  створення центрів креативної економіки – 200,0 млн грн; виконання окремих заходів з реалізації соціального проєкту «Активні парки - локації здорової України» – 143,1 млн грн.

Державний фонд регіонального розвитку на 2022 рік складає 5,2 млрд грн. Передбачено, як і в цьому році, субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій у обсязі 6 млрд грн, а також субвенцію на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери – 8,7 млрд грн.

  • При розподіленні субвенцій на наступний рік будемо враховувати, як використали все те, що отримали цього року.  Щоб надалі щось десь отримувати, потрібно навчитися ефективно використовувати те, що є.  2021 року показники незадовільні. Цього року обсяг субвенцій з державного бюджету, кошти яких отримують територіальні громади, становить 1 млрд 297 млн.грн.  З них на 01 листопада 2021 освоєно лише 21 % або 272 млн грн. Це вкрай низький рівень на кінець року.  Кращі серед інших показники мають такі громади як: Енергодарська – 55,3 %, Мелітопольська – 50,4 %, Гуляйпільська – 46,6 %, Вільнянська – 38,4 % та Пологівська – 36,9 %.  Найбільше занепокоєння викликають громади: Благовіщенська – 0,3 %, Малотокмачанська – 0,4 %, Водянська – 0,4%, Новоолександрівська  – 0,6 %, Степненська та Преображенська – 0,7 %, - наголосив голова ЗОДА Олександр Старух. 

Також при розподілі субвенцій перевагу віддаватимуть тим громадам, які готові співфінансувати проєкти. Наприклад, якщо всі зможуть внести свою частку в оновлення харчоблоків, то за допомогою держсубвенції вдасться оновити їдальні всіх шкіл регіону, зазначив очільник області. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області