Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 вакциною Comirnaty

20 грудня 2021 - 11:20

Сьогодні традиційний ранковий брифінг щодо ситуації із захворюваністю на  коронавірус провів  директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич.

За офіційними даними, протягом минулих вихідних було зафіксовано  274 нові випадки захворювання на COVID-19. Померли від ускладнень 20 мешканців регіону, а одужали 2147 осіб.

В області навіть у вихідні продовжується кампанія з вакцинації. За суботу та неділю проведено 4996 щеплень. Першу дозу отримали 1618 осіб, другу – 3378. Всього з початку вакцинальної кампанії  щеплено 569289 осіб, в тому числі  закінчили вакцинацію – 506272 людини.

Директор Департаменту охорони здоров’я  звернув увагу на те, як  вакцинувати дітей віком 12+ проти COVID-19. За інформацією МОЗ, в Україні діти від 12 років можуть щепитися від COVID-19 вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень. 

  • Для того, щоб щепити від коронавірусної хвороби дитину віком від 12 років, необхідно надати довідку форми 063/о -карта профілактичних щеплень, що підтверджує наявність у неї всіх рутинних щеплень згідно з Національним календарем щеплень. Цю довідку можна отримати в амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги за місцем спостереження дитини або ж у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено декларацію, - розповів Олексій Кулинич. 

У разі втрати карти профілактичних щеплень батькам необхідно звернутися до дільничного педіатра або до сімейного лікаря, з яким укладено декларацію, і  карту профілактичних щеплень буде поновлено.  Спеціалісти наголошують, якщо дитина не отримала всіх необхідних рутинних щеплень та не має протипоказань до них, то вона має зробити ці щеплення і після цього матиме можливість вакцинуватися проти COVID-19.

  • Для щеплення дітей 12-13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о)  батьків або опікунів відповідно до статті 43 Основ законодавства про охорону здоров’я. Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, взявши з собою довідку про наявність усіх необхідних щеплень і вакцинуватися проти COVID-19, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем. Необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцин проти COVID-19 та інших інфекційних хвороб, за винятком вакцини проти грипу, яку можна вводити у будь-який час навіть одночасно з антиковідною вакциною в різні руки.Вакцинація дітей з онкопатологією, які перехворіли на COVID-19, має проводитися незалежно від терміну, що минув після перенесеного COVID-19. У разі наявності живої черги в пункті чи центрі вакцинації таким дітям надається пріоритет, - поінформував очільник Департаменту. 

Зазначимо, що вакцина Comirnaty пройшла усі необхідні дослідження для дітей віком 12-17 років, які довели її ефективність та безпечність. Наразі вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, передусім, США,  Канада, Австралія, Японія, країни ЄС тощо.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою