Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завданням на наступний рік є охоплення щепленнями не менш ніж 70% населення

31 грудня 2021 - 11:34

Підсумковий брифінг, присвячений кампанії з вакцинації 2021 року, провів сьогодні голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Цього року в Україні почалася кампанія з масової вакцинації населення від COVID-19. Це  важлива та відповідальна задача, яку і область, і країна, і інші країни світу мають  виконувати, аби зупинити пандемію, що вже два роки заважає  жити звичним життям і суттєво впливає на усі галузі. 

  • У Запорізькій області процес вакцинації тривав не просто - складно було переломити масові упередження і довести, що вакцина насправді працює та не шкодить здоров’ю громадян. Я дякую тим цільовим групам, які першими пройшли масову вакцинацію, і на своєму прикладі довели, що це ефективно та безпечно. В першу чергу я дякую медпрацівникам, які не лише щепилися одними з перших, а й весь цей час знаходяться на передовій і у битві з хворобою, та  в кампанії імунізації, - зазначив Олександр Старух.

Впродовж 2021 року постійно тривало навчання медичних працівників щодо здійснення імунізації та надання невідкладної допомоги після щеплення. В області організована робота 132  стаціонарних пунктів щеплення, 44 мобільних бригад та 20 Центрів масової вакцинації.

  • Ми постійно шукаємо нові формати, аби зробити вакцинацію більш доступною та зручною для кожного. Щоб залучити більше людей похилого віку - співпрацювали з “Укрпоштою”, аби охопити жителів віддалених районів - запустили пересувний пункт вакцинаціїї в автобусі, відкривали пункти щеплення у найбльш популярних торгових центрах регіону, знімали соціальні ролики, проводили роз'яснювальну роботу, постійно оптимізували роботу центрів вакцинації, - продовжив очільник регіону.

В результаті проведеної роботи на кінець року повністю завершено вакцинацію 39% від загальної кількості дорослого населення регіону, або 530 796 осіб. Загалом з  квітня, коли стартувала кампанія масової вакцинації, у Запорізькій області зроблено 1 110 740 щеплень. 

Пріоритетні категорії населення - працівники закладів освіти. Станом на 30.12.2021 року щеплено 50 398 працівників освіти, що складає 94,4% від загальної їх кількості, в т.ч. 48 915 отримали дві дози (91,6%), з них:

  • працівники закладів дошкільної освіти- 12 121 (94%) працівників закінчили щеплення ( мають 2 дози);
  • закладів загальної середньої освіти – 25 107 (96%) працівників закінчили щеплення ;
  • закладів позашкільної освіти- 1675 (92%) працівників закінчили щеплення;
  • закладів фахової передвищої освіти- 2184 (90%) закінчили щеплення ( мають 2 щеплення) ;
  • закладів професійно- технічної освіти- 2324 (97%) закінчили щеплення (мають 2 щеплення) – 823 осіб (34%);
  • працівників закладів вищої освіти- 5504 (91%) закінчили щеплення (мають 2 щеплення) –3027 осіб (45%).

Щеплено 25 976 медичних працівників (93% від загальної їх кількості), в т.ч. 22 013 отримали дві дози (87,8%).

Також в області проведена кампанія з вакцинації працівників промислових підприємств стратегічних галузей - щеплено 42 830 працівників, що складає 75% від їх загальної кількості, із них 80% отримали 2 дози.

Ця робота триває. Адже уряд розширив перелік професій, обов’язкових до вакцинації. Це працівники органів місцевого самоврядування, всі комунальні підприємства і установи. Ці вимоги набудуть чинності вже з 17 січня. Ті, хто не вакцинується до цього терміну, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. 

На сьогодні в області впроваджені додаткові щеплення для певних груп ризику (люди, які отримують імуносупресивну терапію, ВІЛ-інфіковані тощо) та ревакцинація медичних працівників та працівників інтернатних закладів. 

Олександр Старух також поділився планами на наступний рік у питаннях вакцинації, привітав усіх з прийдешніми святами та побажав здоров'я та всіляких гараздів:

  • Завданням на наступний рік є охоплення щепленнями не менш ніж 70% населення до кінця літа. Таку задачу ставить Всесвітня організація охорони здоров’я, аби зупинити поширення коронавірусу в світі. У новому році бажаю всім нам не хворіти, бути відповідальними, берегти і цінувати своє здоров’я і здоров’я своїх близьких! 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни