Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В обладміністрації розповіли про алгоритми дій при отриманні позитивного тесту на COVID-19

31 січня 2022 - 10:50

“Україна по кількістю захворівших встановлює власні антирекорди”, - саме з таких слів почав ранковий ковідний брифінг директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич. Він розповів, що за оцінками Міністерства охорони здоров’я, в найближчі тижні країна вийде на пікові значення захворюваності на COVID-19. 

  • Кількість випадків інфікування по Україні очікується на рівні 40-60 тисяч осіб на добу. Ці цифри вдвічі вищі за пікові значення минулої хвилі. Але при цьому, завдяки вакцинації, ми очікуємо на третину менше померлих, ніж на піку минулої хвилі, - процитував міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка Олексій Кулинич.   

Саме тому посадовець  нагадав алгоритм дій при отриманні позитивного тесту на ковід і закликав не панікувати.

  • Залишайтесь вдома та обмежте контакти з іншими людьми. Доречно також повідомити людей, з якими ви напередодні мали фізичний контакт, про позитивний результат тестування. До прикладу, якщо ви працюєте у великому колективі. Це потрібно, щоб унеможливити подальшу передачу вірусу. Зв'яжіться зі своїм сімейним лікарем та дотримуйтесь його інструкцій  Якщо йдете до лікаря на прийом, то обов’язково використовуйте засоби індивідуального захисту, уникайте великих скупчень людей та тримайте дистанцію. Узгодьте із лікарем час прийому, щоб не чекати в черзі та не поширювати COVID-19. Чесно розповідайте лікарю про свої симптоми. Говоріть правду, не варто придумувати “додаткових” симптомів та станів, адже на основі обстеження лікар ухвалює рішення про спосіб лікування. Якщо ж не маєте жодних симптомів, так і скажіть. Бувають випадки, коли хвороба протікає безсимптомно або в легкій формі. Викликайте «швидку» лише за необхідності невідкладної допомоги,- проінформував очільник департаменту.

Наразі в Україні на стаціонарне лікування госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих. Важливо, що рішення про госпіталізацію приймає лікар на основі проведеного обстеження. Телефонувати на 103 варто за наявності наступних симптомів та станів, що виникають у пацієнтів із COVID-19:

  • біль у грудній клітці;

  • важкість дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності; 

  • сатурація з рівнем кисню в крові менше ніж 92%. Для вимірювання сатурації в домашніх умовах можна використовувати пульсоксиметр;

  •  порушення свідомості;

  •  інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта. 

Олексій Кулинич нагадав жителям Запоріжжя та області про те, що COVID-19 швидко поширюється, тому потрібно обов’язково вакцинуватися. Адже наразі вже  є чітке розуміння, що імунітет зростає після кожної наступної дози вакцини, а стратегія “бустеризації” вже стала єдиним стандартом для розвинених країн.


 Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ