Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ситуація щодо російського вторгнення станом на 18.00 02.03.2022

3 березня 2022 - 08:00

Триває сьома доба героїчного протистояння підрозділів,  які підпорядковані Командуванню угруповання військ “Південь” та Українського народу російському вторгненню.

Так, протягом сьогоднішнього дня противник здійснив наступ на населений пункт Василівка, активно використовуючи артилерію та здійснивши обстріл населеного пункту Мирного. 

О 12:00 годині російсько-окупаційні війська підірвали мости в районах Кінські Роздори, Пологи та переміщували техніку в напрямку населених пунктів Новогорівка, Мирне, Лугове,  Токмак, Тарасівка, Чернігівка, Новопокровка, Василівка, Підгорне, Пшеничне та Нове.

 Біля села Водяне (Енергодар) місцеві мешканці вийшли на зустріч ворожій техніці РФ  - вони співали Гімн Україн”. Коли до техніки російсько-окупаційних військ залишалося приблизно 200 метрів – в натовп цивільних людей полетіли світлошумові гранати. Постраждав цивільний чоловік, а в самому Енергодарі обстрілів не було. Ситуація залишається напружена.

Що стосується міста Токмак, то там чотири дні не було світла, води та зв'язку. На даний час частково відновлено світло і з'являється зв'язок. Питна вода розвозиться, але є дефіцит палива. Місто оточено військами окупанта.

У місті Василівка до 07:00 ранку було тихо. Потім почався обстріл міста з "Градів" та ракетами. Обстріл перемістився в центр міста, під нього потрапили магазини, чотириповерховий будинок, спортклуб. Обстріл тривав до 11:00, не припиняючись. Потім, з напрямку Скельок та Орлянки почали заходити танки. Зав'язалися бої в центрі міста. Українські воїни відбили атаку ворожої піхоти та знищили багато живої сили ворога. 

Варто зазначити, що напередодні ввечері підрозділи угруповання військ “Південь” знищили понад 200 одиниць ворожої техніки на околицях міста Василівка.

У місті Мелітополь Запорізької області російські військові відкрили вогонь по мирних жителях, які вийшли на мітинг на підтримку України.  Також в місті знаходяться тилові підрозділи РФ, які розповсюджують листівки російською мовою. 

Окрім того, національна поліція отримала доручення від голови Запорізької обласної військової адміністрації Олександра СТАРУХА щодо порушення кримінальних справ через вбивства мирного населення в області, адже дії російських окупаційних військ є прямим порушенням Гаазької і Женевської конвенції.


Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону