Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: країна – це в першу чергу люди. Я переконаний, що з нашими людьми ми все швидко відбудуємо

1 квітня 2022 - 13:25

Голова Запорізької обласної військової адміністрації в етері програми “Пряма мова”, яка транслюється на телеканалі ТВ-5, розповів про стан області та рівень захисту обласного центру. Так, Олександр Старух звернув увагу, що наразі рівень обороноздатності Запоріжжя значно покращився від початку бойових дій в Україні. 

  • Не зважаючи на те, що впродовж 8 років не велась підготовка до повномасштабної війни, наразі усі схеми ведення бойових дій відпрацьовані.Відповідно до рішень командирів та мужності наших захисників, наразі ЗСУ закріплені на рубежах від Василівки до Пологів, Гуляйполя та Оріхова і утримують їх вже протягом трьох тижнів. Такий хід дав можливість укріпити підступи до міста Запоріжжя. У цьому активно допомагають мешканці міста, волонтери та підприємства, активно аналізується ситуація, яка сталась у Маріуполі.

Окрім цього, голова області акцентував увагу на важливості стабілізації економічного життя в області. Наразі поновлюється робота підприємств, в першу чергу для того, щоб люди були зайняті безпосередньо на робочих місцях. Також Олександр Старух розповів про роботу гуманітарних коридорів, які включають у себе доставку ліків та продуктів на тимчасово окупованій території та евакуацію населення з гарячих точок. Так, голова ЗОВА зазначив, що такі "зелені коридори" є доволі умовними.

  • Червоний хрест, у свою чергу, має домовлятися з обома сторонами про передачу гуманітарних вантажів та безпосередньо займатися організацією цих коридорів. Так, ті коридори, які зараз проводяться, функціонують за допомогою працівників ДСНС, лікарів, волонтерів і т.д. не дивлячись на те, що майже у всіх населених пунктах області керує українська влада, питання транспортної логістики наразі стоїть дуже гостро і будь-які перевезення можуть бути небезпечними. Дуже важливо, щоб була комунікація між громадами, адже завдяки їй передача гуманітарної допомоги стане більш ефективною, - підкреслив Олександр Старух.

Очільник області розповів й про роль бізнесу в організації гуманітарної допомоги, а також подякував усім, хто бере участь у волонтерстві та обороні міста.

  • В нас дуже активні люди. Велика їм подяка. Вивозять людей, возять гуманітарні вантажі. У нас народ горизонтально організовується. Армія не була забезпечена всім необхідним, але хлопці на передовій отримують все, що необхідно. Територіальна оборона, як частина збройних сил, не встигла повністю сформуватись, почали з січня, розраховували сформувати за рік-два. Попри це,зараз хлопці воюють. Воюють гідно. 

Олександр Старух розповів про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Торкнулися й теми викрадення людей та взяття їх в полон – представників місцевої влади, громадських активістів, журналістів. Очільник області наголосив на перспективах їхнього повернення додому. 

  • Раніше - це було виключенням. Зараз – це вже стало системою. Останньою викрали журналістку Ірину Дубченко в Розівці, її вивезли в Донецьк. У нас відразу був створено центр, його очолили люди, які мають досвід в цій діяльності. Ми концентруємо інформацію про людей, які зникли. Головне, щоб всі знали, що людина зникла і це вже значною мірою убезпечить її життя, якщо всі поінформовані. Ми будемо чекати, коли буде обмін, щоб обміняти їх на військовополонених з країни агресора.

Та на останок поговорили щодо планів на майбутнє, а саме про відновлення зруйнованої інфраструктури та подальший розвиток Запорізького краю. Олександр Старух переконаний, що країна - це в першу чергу люди. За допомогою небайдужих громадян все швидко буде відбудовано.

 

   

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону