Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У ЦВК надали юридичні роз’яснення з приводу референдумів та повноважень депутатів місцевих рад

8 квітня 2022 - 09:45

Центральна виборча комісія надала роз’яснення щодо дій окремих норм законодавства з приводу виборів, референдумів та функціонування комісій різних рівнів під час воєнного стану. Ці пояснення були розіслані до органів місцевої влади та депутатам. Про це заявив голова ЗОВА Олександр Старух.

  • Якщо депутат написав заяву – з цього моменту він вже не є депутатом. Тому я звертаюсь до наших народних обранців: якщо комусь важко, або не може реалізувати свої повноваження – пишіть заяву. Відправляйте її в електронній  формі або керівнику громади, або в обласну виборчу комісію, або керівнику районної військової адміністрації і далі займатеся своїми цивільними справами, - підкреслив Олександр Старух.

Згідно з постановою №67 “Про деякі питання діяльності територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, у період дії воєнного стану”, від 4 квітня, на період дії воєнного стану на окремих територіях України, де перебувають збройні сили російської федерації, зупиняється виконання повноважень та діяльність територіальних виборчих комісій у зв’язку з наявністю загрози громадській безпеці і порядку, життю і здоров’ю їх членів, а також з наявністю загрози організації, підготовки та проведення російською федерацією незаконного референдуму чи виборів. 

Також у комісії наголосили, що відсутність механізму проведення місцевих референдумів, легітимізованого на рівні закону України, унеможливлює дотримання засадничих принципів реалізації народного волевиявлення. Таким чином, всі дії, спрямовані на імітацію заходів з підготовки та проведення місцевих референдумів на окремих територіях/у населених пунктах України, за неврегульованості Верховною Радою України порядку їх організації і проведення будуть містити ознаки зазіхання на конституційний лад України та захоплення державної влади.

 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?