Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Необхідно розробити інструмент захисту прав викрадених осіб

30 квітня 2022 - 09:10

 Під час засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації діяльності із забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права на територіях Запорізької області, які тимчасово не перебувають під контролем органів влади України внаслідок збройної агресії російської федерації було розглянуто ряд важливих питань. Одним з них є те, що на сьогодні відсутній дієвий інструмент захисту порушених державою-агресором прав цивільних осіб, звільнених із заручників.

Для підвищення ефективності пошуку зниклих або викрадених осіб у Запорізькій обласній військовій адміністрації створена міжвідомча робоча група.  Постійно  проводяться засідання з питань забезпечення дотримання норм міжнародного гуманітарного права щодо цивільних громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які протиправно затримані і утримуються окупаційними силами російської федерації в ув’язненні. 

Обласна влада робить все можливе для звільнення цивільних осіб, яких викрали представники окупаційних військ. Співголова робочої групи, керівниця апарату ЗОВА  Зінаїда Бойко під час засідання  звернула увагу на значну кількість звільнених осіб. Це стало можливим завдяки плідній праці органів влади зі збору деталей. Людей не поділяють на “важливих” та “не важливих”, кожна викрадена людина важлива і влада буде боротися за її звільнення та повернення на волю.

  • За кожним прізвищем, кожним фактом стоїть доля людини. Надзвичайно важливо все це робити, - наголосила Зінаїда Бойко.

Наразі обласна влада тримає зв’язок з районами, фіксуючи левову частку випадків викрадень. Також працює гаряча лінія, на яку можливо звернутися та повідомити про викрадену особу, це можуть зробити як родичі і колеги, так і знайомі. Чим більше буде відомо про викрадену особу, тим краще. Існує проблема, що люди не завжди готові повідомити про викрадення знайомих та близьких через страх, що викрадачі можуть завдати більшої шкоди викраденим. 

  • Нам потрібно мати якомога більше інформації у списках, щоб нікого не оминути увагою. Ніхто не має бути загубленим, - підкреслила очільниця апарату Запорізької ОВА.

Секретар робочої групи Євген Коваленко повідомив, що за минулий тиждень на гарячу лінію по напрямку роботи робочої групи звернулося 56 осіб. За час військової агресії з боку російської федерації станом на вечір 28 квітня комісією ОВА  зафіксовано 213 викрадень цивільних осіб. З них ще 88 продовжують перебувати в заручниках.

За тиждень було звільнено 20 цивільних осіб. Загалом з полону повернулося 125 осіб, 9 з яких звільнено внаслідок обміну.

Підсумовуючи результати засідання, робочою групою запропоновано розробити пропозиції стосовно механізмів захисту викрадених осіб. На основі цих пропозицій можливо буде продовжувати подальшу розробку нормативних документів, що значно допоможе захистити права як тих, хто перебуває у полоні, так і тих, кого вже з нього звільнили. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області