Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада займається пошуком альтернативного вирішення питання соціальних виплат

10 травня 2022 - 13:55

Питання освіти, соціальних виплат, функціонування комунальних підприємств - про все це сьогодні говорили на черговій нараді керівників структурних підрозділів Запорізької обласної військової адміністрації, яка пройшла під головуванням начальника ЗОВА Олександра Старуха.

Традиційно о 9-й годині ранку всі присутні вшанували пам’ять загиблих у війні з рф хвилиною мовчання. 

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОВА Віталій Литвиненко розповів про пошкоджені внаслідок бойових дій комунальні системи та хід роботи з відновленням постачання послуг на територіях. 

  • На сьогодні 81 населений пункт повністю або частково без електропостачання, це 23 тисячі абонентів. Протягом минулої доби було відновлено постачання електроенергії в 6 населених пунктах Пологівського району. Що стосується газопостачання, на сьогодні 69 тисяч абонентів у 87 населених пунктах області залишаються без газу. У деяких районах, зокрема, у Пологівському та Василівському досі є проблеми й з водозабезпеченням. Щодо пошкоджених приватних домоволодінь, то на сьогодні, це 819 будинків, - розповів Віталій Литвиненко.

Зокрема, посадовець наголосив на важливості сплачувати рахунки за комунальні послуги задля подальшого функціонування підприємств.

Директорка Департаменту освіти та науки ЗОВА Людмила Бухаріна розповіла, про особливості та етапи вступної кампанії цього року, зокрема про строки реєстрації та прийому документів, етапи зарахування вступників за державним замовленням та на комерційній основі до закладів фахової передвищої та вищої освіти. Так, керівництво Запорізької області та Український центр оцінювання якості освіти вирішують питання щодо створення мережі пунктів тестування для проведення Національного мультипредметного тесту та можливості участі в ньому всіх потенційних вступників, в тому числі, з тимчасово окупованих територій для подальшого вступу абітурієнтів у вищі навчальні заклади.

Крім цього, на підставі розпорядження в обласній військовій адміністрації продовжує працювати комісія, яка займається фіксуванням випадків незаконного утримання цивільних осіб. Так, станом на сьогодні відомо, що  наразі продовжують утримувати 116 осіб, звільнено - 151 особу. Інформація регулярно надходить з Гарячої лінії. Так, за минулий тиждень було отримано та відпрацьовано 37 звернень, також було оброблено 10 звернень безпосередньо із територій. Керівник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух наголосив на необхідності збільшення оперативності та покращення якості подачі інформації щодо випадків викрадення, аби пришвидшити процес повернення людей із полону. Також, очільник ЗОВА закликає керівників територій регіону долучатися до збору інформації про зникнення осіб.

Болючим залишається й питання соціальних виплат на тимчасово окупованих територіях. Директорка Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної військової адміністрації Марина Нотанова розповіла про можливі шляхи вирішення цієї проблеми. 

  • Фінансування йде саме через Ощадбанк. Але, враховуючи те, що на окупованих територіях цей банк не працює, Департаментом було ініційовано внесення змін до постанови Кабміну № 215 “Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”, щоб розширити коло банківських установ. Щоб люди могли отримувати на територіях виплати в тих банках, які працюють, - підкреслила Марина Нотанова.

Також обласна влада продовжує працювати над евакуацією мирного населення з гарячих точок регіону. Так, нещодавно наші земляки вирушили до міст центральної України. Там вимушеним переселенцям надали прихисток та забезпечили харчуванням. Свою допомогу пропонують й країни Європи. Вони також готові створювати комфортні умови для перебування там українців. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств