Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захисники України продовжують укріплювати оборону Запоріжжя

17 травня 2022 - 15:10

Керівник ЗОВА Олександр Старух разом з журналістами відвідав одну з ліній оборони Запоріжжя, щоб впевнитись у надійності укріплень обласного центру.

З самого початку війни, розуміючи, що нашим воякам потрібно боронити рубежі нашої держави від російських загарбників, військові почали створювати оборонні споруди. Так, на підступах до обласного центру з перших днів війни продовжують створювати багаторівневу систему захисних рубежів.

 Перші лінії захисту вводились поблизу лінії фронту, бійці могли чути залпи артилерії, бачити зарево прильотів. 

Наразі у наших військових є як основні, так і резервні позиції. На основних вони закріпилися з початку березня і продовжують стримувати там ворога.

А резервні готують на випадок, якщо раптом ворог десь прорветься, або обстрілами буде пошкоджено основні рубежі. Всі розуміють, що ворог непередбачуваний, тому слід готуватися до будь-якого підступного маневру. 

Демонструючи журналістам особливості зведених укріплень, голова ЗОВА підкреслив, що захисні споруди будували професіонали, у їх зведенні брали участь не тільки військові, а й цивільні, а до спільної справи долучилися жителі кількох областей.

  • Було завдання від військового командування. Ми працювали над цим з початку березня. Коли об’єдналися військові інженери з цивільними бульдозеристами –  це дало неперевершений результат, досить ефективний. Зроблена перша та друга черга робіт на обох берегах Дніпра, в межах нашої та сусідніх областей. Підготовлені взводно-опорні пункти, які відповідають усіим сучасним вимогам. Частину з них ще треба укріплювати та розвивати, - пояснив Олександр Старух.

Необхідність захисних споруд легко аргументувати – вони, у першу чергу, допомагають зберегти життя військовослужбовців, які боронять нашу країну від ворога. Такі укриття не є нововведенням. Досвід їх будівництва та використання було запозичено нашими військовими з часів Другої світової війни, а також подій, які розгорнулись на сході України у 2014 році. Як зазначають самі військові, ці споруди забезпечують захист особового складу під час артилерійських обстрілів, в тому числі великокаліберної артилерією. Важливо ще й те, що бійці захищені, мають воду, боєприпаси та продовольство. 

За розрахунками військового командування, оборонні споруди розміщують на позиціях з оглядом на те, щоб вороги не могли обстрілювати Запоріжжя артилерією. 

  • Дехто обкопав міста, це не дуже вірна тактика. Лінія захисту має бути розташована так, щоб до міста не долітали снаряди артилерії, градів. Всі лінії оборони розташовані з розрахунком на те, щоб засоби масованих обстрілів не могли дістати до населеного пункту - пояснив очільник Запорізької ОВА.

Роботи з побудови основної лінії оборони були зроблені разом з підрозділами військових ще у березні. Це ті рубежі, які вони обороняють вже понад 2 місяці. Це та лінія розмежування, де наші військові закріпилися, і тепер лінія не зміщується. 

Олександр Старух також поділився сподіваннями, що ці оборонні споруди, які є 3-ю лінією оборони, не знадобляться для захисту, а навпаки, будуть використані як місце початку контрнаступу.

  • Ми сподіваємося на те, що наша армія незабаром піде вперед та звільнить території. Щоб їх звільнити, необхідно опиратися на щось. Саме ці лінії оборони будуть опорою для наступу наших військ, - упевнений очільник Запорізької ОВА

У створенні оборонних рубежів допомогли спеціалісти з Рівненської області. Цивільні працівники вже завершують роботу та незабаром поїдуть додому, але вся Запорізька область вдячна їм за їх героїчну працю. 

  • Зараз ми зрозуміємо, що військові та народ готові боронити свої кордони, не жаліючи супротивника. За нашими спинами – рідні, діти та наші оселі. Все це ми маємо захистити, а після перемоги повернутися та жити своїм мирним життям, як це було до 24 лютого, яке змінило нас назавжди, - резюмував Олександр Старух. 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю