Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший крок у пошуку зниклих людей - це оперативне звернення на гарячу лінію

13 червня 2022 - 14:50

Під час наради з керівниками структурних підрозділів обласної військової адміністрації, яку провів сьогодні очільник ЗОВА Олександр Старух, розглянули низку важливих питань. Обговорили, зокрема, роботу з пошуку зниклих громадян. 

Так, уповноважена особа з питань дотримання норм міжнародного права щодо  цивільних громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, які протиправно затримані і утримуються окупаційними силами Російської Федерації в ув’язненні, а також тих, що зникли безвісті Антоніна Шостак розповіла про поточну ситуацію у сфері пошуку викрадених осіб. 

Керівництво області продовжує відпрацьовувати моделі пошуку людей на всіх рівнях влади та займатися налагодженням більш дієвої системи отримання та фіксації інформації про викрадення. Антоніна Шостак зазначила, що у процесі пошуку дуже важливим є звернення громадян на гарячу лінію. Таким чином збір інформації є більш точним та оперативним, що суттєво пришвидшує пошуки.

Також уповноважена зупинилася на змінах у законодавчих актах, які або внесені останнім часом або пропонуються до розгляду.  Насамперед, йдеться про Закон України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”, яким передбачена реабілітаційна, правова, соціальна, грошова підтримка для людей, які перебували в полоні. Планується, що ці зміни набудуть чинності у листопаді. Порядок надання допомоги вже опрацьовується Кабінетом Міністрів України

Робота із соціальної підтримки та реабілітації звільнених з полону осіб буде покладена на органи влади. Підставами для неї будуть довідки Міністерства оборони України про те, що людина перебувала в полоні і її обміняли відповідно до встановленої процедури, та ряд інших документів, встановлених законодавством. Зокрема, обов’язковим є звернення за фактом зникнення людини до органів правопорядку, оскільки без встановленого факту відкриття кримінального провадження людина не зможе оформити жодної допомоги. 

Окремо Антоніна Шостак зупинилася на ситуації, коли людину викрадено безпосередньо з робочого місця. Вона порадила у таких випадках складати акт про зникнення працівника, що також буде додано до справи та буде підтвердженням, що людину викрали під час виконання своїх обов’язків.

Вкотре під час наради наголошувалося, що фіксувати викрадення в належному правовому порядку та звертатися на гарячу лінію потрібно обов’язково.   



Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.