Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Анонси

До уваги ЗМІ!

21 травня 2009 - 11:47

22 травня о 10.00 у Запоріжжі (вул. Іванова, 2) відбудеться відкриття пам'ятника Олександру Георгійовичу Івченку, засновнику та першому Генеральному конструктору підприємства ДП ЗМКБ «Прогрес» ім. академіка О.Г.Івченка.

Ініціаторами встановлення пам'ятника О.Івченку є його донька – Івченко Н.О., яка є співзасновником виставкової компанії «МЕДВІН», а також Генеральний конструктор ДП ЗМКБ «Івченко-Прогрес» Муравченко Ф.М.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Довідково:

О.Г. Івченко – засновник, перший Генеральний конструктор ДП «Івченко - Прогрес», заснованого в травні 1945 року. Двигуни з абревіатурою Олександр Івченко (АИ) працювали на перших в СРСР гелікоптерах генеральних конструкторів Міля та Камова, на перших пасажирських турбогвинтових літаках Іллюшина та Антонова (ІЛ-18, АН-10, АН-12, АН-24, АН-26, АН-30, АН-32), першому турбореактивному літаку Яковлєва (ЯК-40) та інших.

Олександр Георгійович був лауреатом Ленінської та Державної премій СРСР, Героєм соціалістичної праці, академіком НАН України.

Він пішов з життя у 1968 році, але заснований ним колектив досяг великих успіхів. Зокрема, розроблені «Івченко-Прогресом» двигуни використовуються на найбільших в світі літаках АН-124 (Руслан) та АН-225 (Мрія), а також АН-140, АН-148, АН-70, АН-72 АН-74, на російських літаках БЕ-200, ЯК-42, ЯК-130, ТУ-324, ТУ-334, китайському УТС L -15 і на чеському L -39, на найбільшому у світі гелікоптері Мі-26. Двигуни «Івченко-Прогрес» широко використовуються в модульних газотурбінних енергетичних установках. Підприємством розроблено більше 30 типів модифікацій авіадвигунів, які встановлені на 42 типах літальних апаратів у 80-ти країнах світу.

Протягом останніх 20 років Генеральним конструктором «Івченко - Прогрес» є видатний вчений Федір Михайлович Муравченко, який зазначав: «Конструкторський розум Олександра Георгійовича випереджав час на 40-50 років. Він грунтовно розробляв плани підприємства, висуваючи та вирішуючи ідеї у всіх напрямках діяльності «Прогреса» по забезпеченню найсучаснішими двигунами військової, пасажирської і спеціальної авіації, а також по широкому наземному використанню запорізьких силових установок. Цей стиль роботи властивий підприємству і сьогодні».

У 2008 році Кабінет Міністрів України підтримав організацію корпорації – НВО «Олександр Івченко» у складі ВАТ «Мотор Січ» та ДП «Івченко-Прогрес» у зв'язку зі світовою популярністю авіаційних двигунів з брендом «АИ» - Олександр Івченко.

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»