Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух за дорученням вищого керівництва держави провідав бійців із “Азовсталі”.

4 липня 2022 - 11:55

У першу чергу керівник ЗОВА ознайомився з умовами перебування у лікувальному закладі  захисників, яких 29 червня було визволено з полону.

Серед тих, хто повернувся, - боєць “Азову” Володимир. Розповів, що пішов захищати рідне місто Маріуполь з перших днів війни. Згодом опинився на “Азовсталі”, де вже до останнього з бійцями тримали оборону. Під час бойових дій чоловік отримав осколкове поранення. 

  • Я згадую ті моменти перебування у полоні. Хоча скажу, що морально ми були готові до таких умов. Харчувалися дуже погано, нам видавали їжу маленькими порціями, медичної допомоги як такої не було. Постійно чули в нашу адресу образливі коментарі. Зараз ми раді, що опинилися нарешті вдома. У цій лікарні медицина та взагалі ставлення до людей на вищому рівні, регулярно роблять перев’язки, належно доглядають, - розповів боєць полку “Азов”.

Лікар-хірург прокоментував стан бійців, які потрапили до лікувального закладу під час крайнього обміну полоненими. Зазначив, наразі вони отримали всю необхідну медичну допомогу, у тому числі психологічну.

  • Бійцям потрібна зараз реабілітація, робимо перев’язки, оперативні втручання вже будуть виконуватися в плановому порядку. Але здебільшого, вони потрапили до нас вже з ампутаціями кінцівок, також у нас є бійці з пораненями органів черевної порожнини. Мені здається, що в полоні їм не надавали належної медичної допомоги, тому що пов’язки були брудні, гнійні рани, хлопці були дуже виснаженими, - зауважив лікар.

Олександр Старух відвідав палати героїв-захисників та звернувся до кожного зі словами подяки. Запевнив, що після одужання всі обов’язково матимуть можливість в повному обсязі отримати всі види допомоги, якщо цього потребуватимуть. Зокрема, керівник Запорізької ОВА вручив бійцям смачні подарунки. 

  • Хлопці у бойовому настрої, всі вірять в перемогу. Звичайно, що перебувати півтори місяці в полоні - це не просто, та ще й, з ранами. Але всі герої, все витримали й готові надалі продовжувати боротьбу за Україну. Своєю чергою, ми з усіма працюємо, надамо будь-яку допомогу. Також у нас є доручення від керівництва держави створити Центр допомоги родинам наших воїнів. Будемо намагатися вирішувати юридичні, організаційні питання. Що стосується житла, для нас це не буде навантаженням, адже вони - бійці Збройних сил України. Але це питання ми ще додатково опрацюємо з військовим командуванням, - зазначив Олександр Старух. 

Обмін полоненими відбувся за участі Міністерства реінтеграції України та Національного інформаційного бюро (НІБ). У цій процедурі також беруть участь представники Запорізької обласної військової адміністрації. Зазначимо, що це найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення, завдяки якому додому повернулись 144 українських захисники.  З 144 звільнених – 95 оборонців «Азовсталі». Серед них – 43 військовослужбовці полку «Азов».

Загалом звільнено 59 бійців Національної гвардії, 30 – Військово-морських сил, 28 – Збройних сил України, 17 – Державної прикордонної служби України, 9 – Територіальної оборони, 1 – Національної поліції України.

 


 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович