Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада продовжує налагоджувати співпрацю з міжнародними організаціями

13 липня 2022 - 20:45

У Запоріжжі відбулася зустріч з делегацією Управління ООН з координації гуманітарних справ. У Запорізькій ОВА гостей зустріли її очільник Олександр Старух, заступниця очільника ЗОВА Злата Некрасова,  директор департаменту соціального захисту населення Марина Нотанова та начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Артур Бойко.

В сучасних умовах війни на території Запорізької області склалася складна ситуація. З метою забезпечення людей усім необхідним обласна влада співпрацює з міжнародними організаціями, які  допомагають та надсилають як своїх спеціалістів так і гуманітарні вантажі.

Чітко розуміючи потреби Запорізької області, міжнародні партнери зможуть визначитися з тим, що вони можуть надати та яким чином доставити допомогу в регіон. 

Гості обговорили потенційні складнощі, які можуть виникнути у  зимовий період на території області, адже тоді з'являться  особливі потреби у забезпеченні прийнятних умов для внутрішньо переміщених осіб, а також населення, що проживає і на окупованих і на підконтрольних Україні територіях. 

Актуальність даного питання диктується реальним станом справ. Через  пошкодження магістрального газогону для транспортування блакитного палива на території Мелітопольського та Василівського районів відсутнє газозабезпечення. Україна не відмовляється від жителів тимчасово окупованих територій та не кидає їх напризволяще. Але через активні бойові дії відновлення послуг зараз неможливе, а окупанти не забезпечують населення всім необхідним, порушуючи цим норми ведення війни. Згідно з нормами права, окупаційна влада має опікуватися добробутом жителів, але цього не відбувається. Навпаки, терористи активно вивозять продукти харчування у напрямку Криму за безцінь, або взагалі викрадаючи врожай.

Не зважаючи на труднощі, обласна влада продовжує підтримувати населення на тимчасово окупованих територіях. Задля цього використовуються різні методи постачання продуктів харчування, медикаментів та засобів гігієни.

  • Постачання тих обсягів допомоги, яка в цілому необхідна на тимчасово окупованих територіях, неможливе через активні дії на лінії фронту. Лікарні на тимчасово окупованих територіях забезпечені лише 10-15 % медикаментів від того обсягу, який загалом потрібен. Основною потребою людей на цих територіях є звільнення з окупації. Коли ми звільнимо наші території, не буде проблеми в їх забезпеченні усім необхідним. В нас існує лише умовний коридор, який може зачинится у будь-який момент, - повідомив Олександр Старух.

Ще одною складністю є те, що ні влада України, ні міжнародні організації не мають намірів забезпечувати армію окупантів, які вже забирали собі офіційні гуманітарні вантажі. Гуманітарна допомога, яка призначена цивільному населенню, має безперешкодно доставлятися за цільовим призначенням.

Наприкінці наради учасники зустрічі висловили впевненість у подальшій плідній  співпраці, яка дозволить оптимізувати міжнародну допомогу відповідно до потреб населення області.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни