Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пояснення про вживання калій йодиду у випадку надзвичайної ситуації на ЗАЕС

30 серпня 2022 - 16:40

У зв’язку з напруженою ситуацією навколо ЗАЕС, Запорізька ОВА проводить кампанію з інформування населення про перелік дій у випадку НС. Про особливості йодної профілактики детальніше розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Олександр Мащак.

Перш за все населенню треба знати, що радіація – дуже підступний ворог, але ситуація не є безвихідною. Для того щоб зберегти життя і здоров’я треба чітко і оперативно виконувати встановлені правила запобігання радіаційному ураженню, одним із яких є проведення йодної профілактики.

У разі аварії на ядерних установках атомної станції  може утворитися радіаційна хмара, яка по своїй протяжності може забруднювати грунт, поверхні, їжу та воду. Значна частина викидів містить радіоактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду.

Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою і може призвести до її захворювань насамперед онкологічних. Щоб зменшити вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу в усьому світі використовуються таблетки, які мають назву калій йодид. 

Калій йодид має свої правила використання, які слід пам'ятати:

Йодній профілактиці підлягає все населення, віком від 1 місяця до 40 повних років, яке мешкає в 50 км від місця аварії. У Запорізькій області більшість – це тимчасово окупована територія. На підконтрольній території підлягають  профілактиці мешканці окремих населених пунктів Широківської, Біленківської, Долинської громад та Хортицький район м. Запоріжжя. В залежності від віку доза складає від 1/8 до однієї таблетки. В будь-якому випадку дозу повинен визначити сімейний лікар. 

Зверніть увагу, що людям старшим за 40 років калій йодид не призначають. 

Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже, прийом може завдати більше шкоди, ніж користі.

Наразі влада має достатню кількість препарату калій йодиду. Він знаходиться і вже частково виданий лікувально-профілактичними закладами, розташованими в: Широківській, Біленьківській,  Долінській громадах та ЦПМСД №5  Хортицького району.  Закликаємо всіх, хто мешкає на вказаних територіях, без зволікання звернутися   до сімейного лікаря, щоб отримати таблетки.

Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду.  Оптимальним є застосування за шість годин до впливу. Допустимим є проміжок часу  до 14 годин, надалі прийом препарату є виключно шкідливим для організму.

Важливо:

  • Калій йодид захищає лише щитоподібну залозу й не може захистити інші органи. Також він не має радіопротекторних властивостей, не виводить радіацію, а призначений виключно для захисту щитоподібної залози;

  • Інші таблетовані препарати або харчові домішки містять у сотні разів меншу дозу, ніж необхідно для профілактики опромінення в разі ядерних подій. Єдиним профілактичним засобом є калій йодид;

Препарат вимагає дотримання правил його застосування

Його не можна приймати багаторазово, а вчасно і в потрібній дозі після отриманого

сигналу. Тому з вашого боку не повинно бути сумнівів, не повинно бути гаяння часу і головне – не повинно бути паніки. 

 

Влада не приховує факти та надає вам найвідкритішу об’єктивну інформацію та рекомендації як захистити себе та рідних. З вашого ж боку очікуємо відповідальності. 

 

Пам’ятайте від своєчасного проведення йодної профілактики залежить здоров’я жінок, дітей, всього населення на багато років. Тому давайте разом боронити здоров я і майбутнє нашої нації. Нам є для кого і для чого жити далі. Будьте відповідальними і захистить себе.

 

 



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області