Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

Безробітних громадян залучатимуть до суспільно корисних робіт

26 жовтня 2022 - 16:30

Тему впровадження суспільно корисних робіт для безробітних сьогодні обговорили на нараді Міністерства економіки України й за участю представників Державної служби зайнятості, обласних військових адміністрацій. До Zoom - конференції долучився керівник ЗОВА Олександр Старух та очільники профільних Департаментів. 

У своєму виступі Перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України Юлія Свириденко зазначила, що рівень безробіття в Україні на кінець 2022 року становитиме 30%. За її словами, наразі одним із викликів для уряду є розв’язання проблемного питання з працевлаштування людей та стабілізація макроекономічної ситуації в країні. У тому числі в умовах війни зусилля суспільства мають бути спрямовані на подолання наслідків російського вторгнення. 

У Державному центрі зайнятості розповіли, що таким чином є необхідність збільшити кількість трудових ресурсів, одним із яких є залучення громадян до суспільно корисних робіт, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів. Це врегульовано Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 р. № 753. До речі, Сумщина стала першим регіоном, якому було виділено понад 7 млн грн на залучення безробітних до суспільно корисної праці.

Перелік робіт пропонується наступний: облаштування та укріплення блокпостів, розбір завалів, відновлення будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій, заготівля дров для населення та військових, ліквідація надзвичайних ситуацій, розвантаження гуманітарної допомоги тощо. Умови залучення до СКР:

  • У період воєнного стану громадян можуть залучати до таких робіт після їхнього місячного перебування у статусі безробітних. Якщо протягом перших 30 днів після реєстрації для безробітного не знайшлося відповідної вакансії, його можуть залучити до суспільно корисних робіт.

  • Організацією таких робіт займається місцева влада або місцева військова адміністрація.

  • До СКР можуть залучатись не лише безробітні, а й інші громадяни працездатного віку, у тому числі й ті, що не підлягають мобілізації. При цьому стан здоров'я має дозволяти їм займатися такою працею.

Залучені до суспільно корисних робіт особи будуть отримувати зарплату. За повний відпрацьований місяць вона не повинна бути нижчою за мінімальну.  


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств