Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олена Зеленська взяла участь у діалозі з молоддю «Скажи чесно, ти як?»

18 листопада 2022 - 20:40

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у діалозі з молоддю «Скажи чесно, ти як?». Захід відбувся напередодні Всесвітнього дня дитини за сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, МОЗ та ГО «Безбар’єрність» у межах ініціативи дружини Президента щодо створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

До діалогу також приєдналися: засновниця громадського руху підлітків Teenergizer Яна Панфілова, українські зірки Роксолана, Wellboy, Олександр Педан, а також молодь з усієї країни. 

Завдання діалогу – допомогти молодим людям, які відчувають пов’язаний із війною стрес, і зрозуміти, які інструменти можуть бути застосовані для самодопомоги.

Після публічної дискусії відбулася стратегічна сесія за участю молодих людей, представників галузевих міністерств, уряду, парламенту, Офісу Президента, громадського сектору та міжнародних партнерів, а також українських експертів.

«Разом із партнерами ми докладаємо зусиль, щоб діти й молодь не несли тягар, породжений воєнним часом. Зокрема, формуємо комплексну систему послуг із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки для них. Вдячна учасникам стратегічної сесії. Ваші напрацювання будуть використані в роботі над Національною програмою психічного здоров’я та психосоціальної підтримки», – зазначила перша леді.

«Сьогодні ціле покоління моїх друзів, наших однолітків-консультантів, молодих жінок, студентів і дітей покинуло свої міста, селища й села, домівки, навчання та членів родин. Ми – не статистика. За кожним вимушеним переселенцем і внутрішньо переміщеною особою – трагічна історія відчаю та депресії. Але навіть після того, як ця війна закінчиться, молоді люди в Україні ще довгі роки страждатимуть від психічних шрамів унаслідок цього конфлікту. Під час і після цієї кризи ми повинні забезпечити молодим людям доступ до професійних послуг у сфері психічного здоров’я, особливо до консультування рівних», – додала Яна Панфілова. 

Під час заходу також відбулося вручення офіційної відзнаки Національного реєстру рекордів України. 5224 дитини взяли участь у всеукраїнському флешмобі з навичок швидкої психологічної допомоги #Спільно_дбай до Всесвітнього дня психічного здоров'я, який відзначався 10 жовтня. 

«Ми розуміємо жахливі наслідки війни для психічного здоров’я дітей та молоді. Крім того, один із наших пріоритетів – робота з учителями та соціальними працівниками, щоб підтримати їх самих і навчити ефективно реагувати на потреби дітей», – розповів Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. 

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний із війною стрес і наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 

За матеріалами Офісу Президента України

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?