Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області масові заходи на Водохреща не відбудуться

16 січня 2023 - 15:00

Наближається Хрещення Господнє. Цього дня християни згідно з традиціями освячують воду, яка є головним символом Водохреща, та здійснюють омовіння, очищаючи тіло й душу. Однак повномасштабна російська військова агресія вносить корективи в усталені звичаї святкування. 

Відповідно до статті 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану заборонено проведення масових зібрань, тож цьогоріч вірянам доведеться відмовитись від обряду занурення, а церквам переглянути усталений формат заходів з освячення води. 

У зв'язку з наявністю потенційних загроз, які несуть дії військ країни-окупанта, на Водохреще на р. Дніпро та інших водних об'єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення, правоохоронці та рятівники не здійснюватимуть там чергування. Перед ними сьогодні постали інші складні завдання: діставати людей з-під завалів після ракетних атак, цілодобово чергувати на блокпостах та допомагати громадянам у складних життєвих ситуаціях. 

Тож відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді, спровоковані порушенням обмежень, введених режимом воєнного стану, лежатиме виключно на порушниках.

Обряди освячення води біля храмів у цей день пройдуть з урахуванням усіх заходів безпеки. Настійливе прохання до громадян - не створювати там скупчень людей, відвідувати церковні заходи впродовж світлої пори доби та групами не більше 3-х осіб. Усі мають бути готовими до будь-яких позаштатних ситуацій. 

Закликаємо жителів Запорізької області у святкові дні поставитись відповідально до свого життя та безпеки своїх близьких.



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств