Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Допомога ВПО та деокупація територій: Олександр Старух провів змістовну зустріч з делегацією УВКБ ООН

23 січня 2023 - 16:40

На чолі з Верховним комісаром з питань біженців Філіппо Гранді міжнародна організація відвідала Запоріжжя. Цього разу іноземні гості оглянули “Пункт Незламності”, який розташувався в одному з закладів обласного підпорядкування, а також обговорили з керівником ЗОВА Олександром Старухом проблеми та виклики, які сьогодні постали в умовах війни.

З  Управлінням Верховного комісара з питань біженців Організації Об’єднаних Націй Запорізька область почала співпрацювати ще з березня 2022 року. До сьогодні цей підрозділ ООН продовжує підтримувати наше населення, яке постраждало від військової агресії. Так, міжнародна організація забезпечує регіон необхідним: термоковдрами, сонячними лампами, тарпуліном, гігієнічними наборами, предметами побуту, генераторами тощо.

Крім того, ООН не припиняє опікуватися вимушеними переселенцями. На сьогодні в нашій області зареєстровано понад 202 тисяч ВПО. З них майже 42 тисячі дітей, 49 тисяч пенсіонерів та близько 8 тисяч осіб з інвалідністю. Тільки в обласних закладах освіти наразі проживає 2,5 тисячі людей. Та завдяки допомозі УВКБ ООН й інших міжнародних організацій люди забезпечені харчовими продуктами, предметами першої необхідності, грошовою та консультативною допомогою. 

  • Ми завітали до Запоріжжя щоб подивитися, як працюють мої колеги з ООН, перевірити результати роботи та побудувати плани на майбутнє. Наша організація насамперед допомагає  місцевій владі взаємодіяти з внутрішньо переміщеними особами, а також співпрацює з іншими благодійними фондами. Також у нас є проєкти, в рамках яких ми надаємо фінансову допомогу людям, що постраждали від війни. Зокрема, намагаємося зробити все можливе, аби захистити українців від холодної зими: надаємо ковдри, генератори та допомагаємо з відновленням зруйнованої інфраструктури. Звертаюся до міжнародної спільноти з закликом бути солідарними з Україною. Адже українці сильні, вони тримаються. Про це важливо говорити на весь світ, - наголосив Верховний комісар УВКБ ООН Філіппо Гранді.

Під час зустрічі начальник ОВА та Верховний комісар обговорили питання деокупації території Запорізької області. Олександр Старух наголосив на важливості повернути евакуйованих мешканців з країн Європи та інших регіонів Україні. Для цього потрібно якомога швидше вигнати ворога з української землі та забезпечити людям всі належні умови для безпечного перебування вдома.

  • Дякуємо міжнародній організації за ту велику роботу, яка проводиться на території Запорізької області. ООН допомагає нам у гуманітарній сфері - надає харчові продукти та підтримує фінансово внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, іноземні партнери розв’язують питання евакуації людей й долучаються до облаштування пунктів обігріву. Переконаний, що в кожній школі, в кожному “Пункті Незламності” можна побачити багато речей, які саме надала організація. Крім того, торкнулися важливого питання деокупації територій. Перед нами стоїть дійсно багато завдань. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати кризу, зняти навантаження з країн Європи та відновити людський капітал в Україні, - підкреслив керівник ЗОВА.

На завершення зустрічі Олександр Старух висловив надію на подальшу співпрацю, а також вручив делегації УВКБ ООН пам’ятний подарунок - патріотичну картину, яку написав юний талановитий художник з міста Бердянськ Максим Бровченко.

 



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя