Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечення населення питною водою та ситуація на Каховському водосховищі: у ЗОВА відбулось позачергове засідання комісії з питань ТЕБ НС

9 лютого 2023 - 11:50

Під головуванням першого заступника очільника ЗОВА Геннадія Тімченка відбулося позачергове засідання комісії з питань ТЕБ НС, на якому обговорили критичне зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища та альтернативні варіанти забезпечення питною водою населення Запорізької області.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства ЗОВА Віталій Литвиненко повідомив, що два найпотужніші питні водозабори м. Запоріжжя, від яких питну воду через магістральні водоводи також отримують споживачі північних районів Запорізької області, розташовані вище греблі Дніпровської ГЕС, отож їх робота не залежить від рівня води в акваторії Каховського водосховища.

  • Річка Дніпро є основним джерелом питного та технічного водопостачання міст Запоріжжя, Вільнянськ та інших населених пунктів Запорізького району. У мирні часи обсяг забору води сягав 96% від загального по області. Хочу зазначити, що на сьогодні на вільній від ворога території нашої області проблем з питним водопостачанням внаслідок критичного зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища не існує, - зазначив посадовець.

Водночас з цим, через зниження рівня води в акваторії водосховища, проблеми з постачанням технічної води виникли лише в деяких населених пунктах Біленківської громади. 

Разом з тим фахівці зазначили, що зниження рівня води акваторії Каховського водосховища негативно впливає на роботу водозабірних споруд Експлуатаційного цеху водопостачання Західного групового водопроводу КП «Облводоканал» ЗОР, які надають питну воду Бердянську, Приморську та понад 20 іншим населеним пунктам південної частини регіону. Через тимчасову окупацію наразі відсутня будь-яка достовірна інформація щодо ситуації з водопостачанням на цих територіях, проте після деокупації буде проведено обстеження водозаборів, систем питного водопостачання та дослідження питної води. 

Для оперативного розв’язання проблеми після деокупації, комісія доручила головам Бердянської та Мелітопольської РВА спільно з головами громад створити резерв мобільних станцій очищення води, ємностей для зберігання питної води, автотранспорту для її підвезення, генераторів для забезпечення безперебійної роботи об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, а також долучити до цього питання міжнародних донорських організацій. У разі відсутності електропостачання на об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства їх забезпечать генераторами достатньої потужності. Також було зазначено, що на сьогодні на підконтрольній території області є певна кількість транспорту для підвозу питної води, мобільних станцій очищення води, які будуть залучатись до забезпечення питною водою мешканців деокупованих територій. Крім цього, на екстрений випадок відсутності доступу до безпечних альтернативних джерел питного водопостачання можна використовувати таблетки для очищення та знезараження води, запас яких є в Лабцентрі.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області