Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для ліквідації наслідків задухи водних біоресурсів та їх утилізація у громадах Запорізької області створять відповідні комісії

10 лютого 2023 - 12:40

Кризову екологічну ситуацію в Запорізькій області внаслідок зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища обговорили на засіданні Комісії з проведення заходів щодо ліквідації наслідків задухи водних біоресурсів та їх утилізації, що відбулася під головуванням першого заступника очільника ЗОВА Геннадія Тімченка.

До заходу долучилися представники структурних підрозділів ЗОВА,  Національного заповідника «Хортиця», Державної екологічної інспекції Південного округу, Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Запорізькій області, ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області та очільники Кушугумської, Біленьківської та Долинської територіальних громад.

Так, в.о. директора Департаменту захисту довкілля ЗОВА Сергій Карпій нагадав, що в межах Запорізької області знаходиться Дніпровське та Каховське водосховища, які розділяються Дніпровською ГЕС. На сьогодні спостерігається значне зниження рівня води на Каховському водосховищі, спричинене відкриттям окупантами запірних шандор Каховської ГЕС та неможливістю здійснення регулювання рівня води українською владою.

  • Зниження рівня води спричинило осушення головних русел проток та заток Каховського водосховища, що призвело до відрізання водних біоресурсів від «свіжої» води, а морозна погода призвела до їх замерзання та загибелі. За інформацією фахівців, збитки рибному господарству у Запорізькій області наразі складають понад 104 млн гривень, - зазначив в.о директора профільного Департаменту.

Крім цього, за інформацією Держводагентства України рівень води в Каховському водосховищі в середньому знижується на 2 см за добу, у зв’язку з чим, ймовірно, загибель водних біоресурсів з настанням теплої погоди буде продовжуватися. Геннадій Тімченко наголосив, що будь-які рішення можна буде прийняти лише після одержання повного контролю над Каховською ГЕС та деокупації наших територій, проте громади області вже зараз повинні відпрацювати алгоритм дій щодо ліквідації наслідків задухи з урахуванням вимог та подальшого розведення й заселення нової риби у водойми.

Відповідно до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», до повноважень облдержадміністрації належить організація заходів щодо забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ побічних продуктів тваринного походження. Безпосередньо ліквідація цих звалищ та захоронення належать до повноважень органів місцевого самоврядування, на території яких таке звалище виникає.

  • Для оперативного виявлення масових концентрацій водних біоресурсів, недопущення надалі задухових явищ і організації заходів щодо утилізації померлої риби, у Запорізькій, Кушугумській, Біленьківській та Долинській громадах необхідно створити відповідні комісії за участі фахівців вже зараз. Крім цього, ми маємо проаналізувати шляхи забезпечення успішності наступного нересту та підрахувати можливі збитки, - наголосив Геннадій Тімченко.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі