Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

У ЗОВА підбили підсумки роботи органів соціального захисту населення у 2022 році

11 лютого 2023 - 12:00

Про соціальну підтримку внутрішньо переміщених осіб, оздоровлення пільгових категорій населення, співпрацю Департаменту соціального захисту населення ЗОВА з громадськими організаціями та благодійними фондами говорили на нараді першого заступника голови ЗОВА Геннадія Тімченка з керівниками структурних підрозділів ОДА та її апарату, начальниками районних військових адміністрацій та військових адміністрацій населених пунктів.

Директорка Департаменту соціального захисту населення ЗОВА Марина Нотанова розповіла, що після запровадження воєнного стану кількість ВПО в Запорізькій області сягнула понад 200 тисяч осіб. Для допомоги евакуйованим, ще на початку березня було створено логістичний ХАБ, який прийняв понад 500 тисяч осіб.

Наразі, крім осередків допомоги створених представниками районної влади, на підконтрольній території діють 16 центрів надання соціальних послуг комунального сектору. Марина Нотанова зазначила, що попри те, що деякі громади опинилися на окупованій території та не змогли здійснювати свої функції щодо надання адміністративних послуг соціального спрямування, робота щодо призначення та виплати різних видів допомог була продовжена на територіях, де органи державної влади здійснювали свої повноваження.

  • Багато сімей отримують допомогу на проживання та компенсацію витрат на тимчасове розміщення ВПО. Також діє програма “Прихисток”, завдяки якій розміщено майже 10 тисяч осіб. Загальна сума коштів, яка була спрямована з державного бюджету на пільги та житлові субсидії склала 481,3 млн гривень, - розповіла посадовиця.

Також директорка Департаменту звернула увагу на збільшення рівня безробіття внаслідок збройної агресії з боку рф. Так через призупинення роботи підприємств різних, чисельність найманих працівників, зареєстрованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування зменшилась на 31,5%. З метою соціального захисту населення від безробіття в області реалізується Програма зайнятості населення. Крім цього, організовано суспільно корисні роботи, до яких вже долучилися 65 безробітних. Також, Службою зайнятості прийнято низку рішень щодо надання компенсації роботодавцям витрат на оплату праці, виплата допомоги по частковому безробіттю та надання компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування роботодавцям.

Окрім цього, під час наради Марина Нотанова розповіла, що у плановому режимі відбувається виплата соціальних коштів наступним категоріям:

  • На території Запорізької області проживають 6,4 тис осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У 2022 році на реалізацію програми соціального захисту постраждалих громадян виділяються кошти з державного та обласного бюджету. За цей час оздоровлено 20 постраждалих 1 категорії, 64 особи отримали компенсаційну виплату замість санаторно-курортного лікування.

  • З початку року соціальну стипендію виплачено 2200 студентам на суму 42,0 млн гривень.

  • Забезпечено виплату соціальних допомог для сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, осіб з інвалідністю дитинства та дітей з інвалідністю, а також монетизовану натуральну допомогу “пакунок малюка” на загальну суму 1,7 млрд. гривень.

  • Реалізовується Цільова програму соціальної підтримки населення регіону “Назустріч людям”.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області