Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до деокупації та працює над планами з відновлення територій

6 березня 2023 - 10:30

Для реновації регіону в обласній державній адміністрації затвердили новий склад архітектурно-містобудівної ради при Управлінні містобудування та архітектури ЗОДА. 

Так, під головуванням очільника ОВА Юрія Малашка відбулось розширене засідання ради, до якого долучилася керівниця апарату ОДА Зінаїда Бойко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, очільники РВА та профільні фахівці.

На початку наради Юрій Малашко зазначив, що внаслідок бойових дій зруйновано багато міст і сіл регіону, тому найголовніша потреба після деокупації - це створення плану відбудови територій, відновлення роботи бізнесу, а також проведення аналізу потреб та запитів місцевих мешканців. 

  • Після того, як наші війська звільнять українські землі від загарбників, а всі відповідні служби проведуть необхідні заходи, постане питання відновлення інфраструктури територій. Найголовніше завдання для нас - це розібратися в ситуації на місцевості та дослухатись до населення. Наразі вже почали надходити кошти до Фонду відновлення, у розробці проєкти з відбудови. Потрібно планово та розважливо підійти до роботи, - наголосив начальник ОВА.

Начальник Управління містобудування та архітектури ЗОДА Олександр Билим закцентував, що для ефективної роботи з відновлення та перебудови регіону, обласна державна адміністрація та рада мають стати експертним  середовищем та розпочати підготовчий етап напрацювань щодо реновації Запорізької області. 

  • Повномасштабне відновлення області потребує ґрунтовного аналізу та планування, аби міста та села відповідали сучасним підходам містобудування. Зокрема, були людиноцентричними, мали раціональне просторове планування, забезпечували баланс розселення та розміщення робочих місць, сталість системи міської мобільності, були інклюзивними, енергоефективними та екологічними, - розповів він.

Також посадовець наголосив, що для забезпечення комплексного відновлення територій прийняли ряд законодавчих актів. Так, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено розробку Програми комплексного відновлення області, програми комплексного відновлення території територіальної громади (її частини), яка визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення і містити комплекс заходів для забезпечення відновлення територій, що постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Крім цього, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ЗОДА Артур Бойко розповів, що міжнародні організації долучаються до підтримки програм з відновлення територій України й звертають увагу на дотримання в них новітніх стандартів: безбар’єрності, екологічності та практичності.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників