Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Малашко провів зустріч з представниками USAID щодо відбудови Запорізької області

24 березня 2023 - 11:40

Очільник ЗОВА зустрівся із делегацією Проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», на якій обговорили відновлення та розвиток області та співпрацю з DG East.

У заході взяв участь перший заступник голови ОДА Геннадій Тімченко,  заступник голови ОДА Віталій Сиволап, керівник апарату ОДА Зінаїда Бойко, а також начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артур Бойко. З боку іноземної делегації долучився керівник DG East Майкл Стівейтер, директор Південно-східного портфоліо DG East Олександр Рябий, менеджер з реалізації грантів DG East Юлія Артеменко та менеджер з реалізації активностей DG East Андрій Левченко.

Проєкт «Демократичне врядування у Східній Україні» спрямований на гуманітарну та технічну підтримку ВПО та посилення спроможності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в наданні екстрених послуг населенню, яке зазнало психологічних та фізичних травм в результаті російського військового нападу. Так, за підтримки DG East було оснащено Контакт центр обласної державної адміністрації, що дало змогу приймати та опрацьовувати запити громадян.

Юрій Малашко зазначив, що для надання послуг вже створено резерв генераторів та старлінків, а працівники будуть готові розпочинати роботу одразу після деокупації. Однак для цього треба розпочати попередню підготовку, зокрема навчання кадрів. 

  • Без переосмислення нашого минулого неможливо планувати майбутнє. Ми маємо змогу вдосконалити наш регіон, і не повинні обмежуватися тим, що було раніше. Необхідно побудувати роботу з відновлення таким чином, щоб при мінімальних затратах дати людям максимум. Одна з основних вимог - постійна взаємодія та налагодження контакту між владою та громадами, - зазначив Геннадій Тімченко.

Також, обласна влада продовжує наполегливо працювати над планом відбудови, щоб створити сучасний простір з дотриманням норм безпеки, комфорту, безбар’єрності тощо. Очільник Запорізької ОВА наголосив, що в першу чергу, необхідно зважати на особливості регіону та актуальні тенденції у сфері відбудови. Також звернув увагу на потребу в оснащенні та переобладнанні приміщень для розміщення людей під час деокупації.

  • Наш регіон одночасно має аграрний, промисловий і туристичний потенціал. Необхідно провести ретельний аналіз територій, розробити власну методологію та ідеологію відбудови області, в тому числі створити такі точки економічного зростання, куди люди захочуть повернутися. Наразі на території Запорізького району проживає понад 200 тисяч ВПО, а під час звільнення Запорізького краю кількість людей може збільшитись. На щастя, завдяки співпраці влади, міжнародних організацій та волонтерів вдається задовольнити їх потреби, - зазначив Юрій Малашко.

Артур Бойко зазначив, що за останніми даними Світового банку для відбудови України необхідно понад 411 мільярдів доларів. Тому, обласна влада пропонує створити на базі регіону таку систему планування, яка буде стимулювати іноземний бізнес заробляти самостійно та створювати нові робочі місця, інвестуючи в відновлення територій та підприємств. Таким чином Запорізька область може стати моделлю для подальшої відбудови всієї держави.

  • Україна може відновитися краще та розумніше, але для цього необхідно створити гідні умови на національному рівні та пояснити свої потреби міжнародним донорам. Коли ви переможете у цій війні, то зможете відбудувати країну у такий спосіб, про який навіть не мріяли, - зазначив Майкл Стівейтер.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров