Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ встановила ще п’ятьох колаборантів, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

31 березня 2023 - 15:00

Співробітники Служби безпеки зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще 5 колаборантів, які обіймають «посади» в органах місцевої влади на тимчасово окупованих територіях.

Зокрема, підозру від СБУ отримав  колишній голова одного із селищ Пологівського району. Колаборант ще з 2014 року є активним прихильником «руського мира» та створення «л/днр».

На початку окупації Розівського району дуже радів приходу військових рф. В обмін на лояльне ставлення усіляко догоджав окупантам, за що був призначений головою так званого «Вишневатского поселкового совета Пологовского района Запорожской области».

Інший колаборант – мешканець Мелітополя - теж активно співпрацює з ворогом. З початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну, він  добровільно пішов на співпрацю з окупаційною адміністрацією країни-агресора та запропонував свої послуги. Його призначили заступником голови «военно-гражданской администрации Мелитопольского района Запорожской области».

Ще одна ворожа поплічниця, колишня начальниця відділу у справах  малозабезпечених сімей адміністрації Приазовського району, після повномасштабного вторгнення російських загарбників почала підтримувати прихід «визволителів» та активно проявляла свою проросійську позицію. За це її призначили тимчасово виконуючою обов’язки голови «Администрации Нововасильевского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».  

Другий функціонер, колишня державний реєстратор Нововасилівської ОТГ, займала посаду голови «Администрации Нововасильевского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области» з червня по листопад 2022 року. 

Отримала «кар’єрне підвищення» й колишня співробітниця відділу  РАЦС Веселівського району,  яка була призначена на посаду першого заступника голови окупаційної адміністрації Веселівської ОТГ Мелітопольського району Запорізької області так званої «Веселовской поселковой администрации Мелитопольского района».

На своїх «посадах» зрадники усіляко сприяють діяльності окупаційної влади, беруть активну участь в організації та проведенні пропагандистських акцій, на яких активно агітують земляків підтримувати окупантів.

Вони свідомо надають сприяння окупантам в управлінні захопленими об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності. 

Також вони брали активну участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасового окупованих територіях Запорізької області.

Слідчі СБУ кваліфікували дії колаборантів за ч. 5 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України. 

Відносно двох зрадників обвинувальні акти направлено до суду.

Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Викриття зловмисників здійснювались за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн