Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області обговорили актуальні питання євроінтеграції

1 квітня 2023 - 11:00

На базі Запорізької обласної наукової бібліотеки відбувся круглий стіл «Євроінтеграційні процеси в Україні: участь інститутів громадянського суспільства». До засідання долучилися начальник Управління внутрішньої політики ЗОДА Володимир Марчук, директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко та начальник Управління зовнішніх зносин і ЗЕД ЗОДА Артур Бойко.

Співорганізатором заходу виступив Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя», а участь у ньому взяли представники волонтерських і громадських організацій області, молодь та науковці, яким цікава тема активізації євроінтеграційних процесів у нашому регіоні. 

  • Для всіх нас 2022 рік виявився надзвичайно складним. Війна - це виклик для будь-якого суспільства. Однак попри всі складнощі та випробовування, наша країна знайшла можливості для власного розвитку та значно прискорила свій рух до вступу в ЄС, – зазначив, відкриваючи круглий стіл, начальник Управління внутрішньої політики ЗОДА Володимир Марчук. 

Минулого року 28 лютого Україна офіційно подала заявку на членство в Європейському союзі, а вже 17 червня Європейська Комісія рекомендувала надати нашій державі статус кандидата в ЄС. При цьому було надано рекомендації, виконання яких є необхідним для подальшого просування у євровнтеграції. 

Під час круглого столу його учасникам було представлено проміжний звіт Уряду України щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Представники громадських організацій та провідні експерти з різних галузей обговорили задекларовані Кабміном показники прогресу та запропонували власне бачення щодо вирішення актуальних питань. 

  • Останнім часом європейські партнери України та міжнародні донори хочуть бачити об’єднане суспільство. Цей рік, через війну, був пов’язаний в основному з вирішенням гуманітарних питань. До України приїздили досвідчені волонтери, які на власному прикладі показували, як організовувати ті чи інші процеси. Настане той день, коли ми переможемо окупанта і вже наші волонтери поділяться досвідом з іншими країнами, – наголосив керівник програм БО «БФ Карітас Запоріжжя» Юрій Вдовцов у ході обговорення.

В рамках обговорення гуманітарного блоку питань, директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко зауважив, що у Запорізькій області процеси євроінтеграції були на порядку денному ще в 2014 року. Наразі в нас є громадянське суспільство, яке здатне за потреби швидко консолідувати зусилля і здійснити вирішальний прорив:

  • В 2022 році наші культурні заклади та бібліотеки перетворилися на центри соціальної роботи й підтримки. Суспільство і влада перед лицем ворога об’єдналися та витримали усі складні випробування. ЗМІ навчилися конструктивно висвітлювати наявні проблеми, і надалі потрібно навчитися показувати не лише їх, але й можливості, якими може скористатися суспільство, – зазначив Владислав Мороко.

Щодо питань економічної сфери, то начальник Управління зовнішніх зносин і ЗЕД ЗОДА Артур Бойко зауважив на складності інтеграції України до внутрішнього ринку Євросоюзу. Зокрема, українські товаровиробники мають доєднатися до європейських ринків, де вже є багато конкурентоспроможних гравців. Також після завершення війни на нашу державу чекає тривалий і коштовний процес відновлення. У цьому нам можуть допомогти закордонні інвестори, які будуть вкладати власні кошти у створення підприємств, нових робочих місць.

Запрошена експертка, заступниця декана факультету історії і міжнародних відносин ЗНУ Ірина Кривко прокоментувала прогрес виконання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною в сфері юстиції, свободи та безпеки, прав людини. Вона зазначила, що наша держава має значні успіхи в даному напрямку, але разом з тим ще є достатньо питань, які потребують вирішення на всіх рівнях.

Керівник програм БО «БФ «100% життя» Олексій Проценко розповів учасникам засідання про перебіг впровадження антидискримінаційного законодавства в Україні, а керівник гуманітарного волонтерського штабу при обласному центрі молоді Костянтин Юхименко розказав про проблеми і досягнення в сфері освіти й навчання, зокрема, щодо молодіжної мобільності й участі студентства в міжнародних проєктах ЄС.

За підсумками обговорення учасники заходу сформулювали ще кілька проблемних питань. Зокрема, представник ГО “Центр розвитку бізнес-технологій та культури” Денис Васильєв закцентував на існуючі гальмівні моменти в євроінтеграції та запропонував розвивати комерційні майданчики для малого бізнесу, розвивати співпрацю з європейськими краунфандинговими платформами та долучати більше науковців до розробки стратегічних документів. У підсумку учасники зустрічі висловили бажання активно долучитися до створення робочих груп та комітетів аби разом з представниками влади вирішувати наявні проблеми та сприяти подальшій євроінтеграції України. 


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні