Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області обговорили актуальні питання євроінтеграції

1 квітня 2023 - 11:00

На базі Запорізької обласної наукової бібліотеки відбувся круглий стіл «Євроінтеграційні процеси в Україні: участь інститутів громадянського суспільства». До засідання долучилися начальник Управління внутрішньої політики ЗОДА Володимир Марчук, директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко та начальник Управління зовнішніх зносин і ЗЕД ЗОДА Артур Бойко.

Співорганізатором заходу виступив Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя», а участь у ньому взяли представники волонтерських і громадських організацій області, молодь та науковці, яким цікава тема активізації євроінтеграційних процесів у нашому регіоні. 

  • Для всіх нас 2022 рік виявився надзвичайно складним. Війна - це виклик для будь-якого суспільства. Однак попри всі складнощі та випробовування, наша країна знайшла можливості для власного розвитку та значно прискорила свій рух до вступу в ЄС, – зазначив, відкриваючи круглий стіл, начальник Управління внутрішньої політики ЗОДА Володимир Марчук. 

Минулого року 28 лютого Україна офіційно подала заявку на членство в Європейському союзі, а вже 17 червня Європейська Комісія рекомендувала надати нашій державі статус кандидата в ЄС. При цьому було надано рекомендації, виконання яких є необхідним для подальшого просування у євровнтеграції. 

Під час круглого столу його учасникам було представлено проміжний звіт Уряду України щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною. Представники громадських організацій та провідні експерти з різних галузей обговорили задекларовані Кабміном показники прогресу та запропонували власне бачення щодо вирішення актуальних питань. 

  • Останнім часом європейські партнери України та міжнародні донори хочуть бачити об’єднане суспільство. Цей рік, через війну, був пов’язаний в основному з вирішенням гуманітарних питань. До України приїздили досвідчені волонтери, які на власному прикладі показували, як організовувати ті чи інші процеси. Настане той день, коли ми переможемо окупанта і вже наші волонтери поділяться досвідом з іншими країнами, – наголосив керівник програм БО «БФ Карітас Запоріжжя» Юрій Вдовцов у ході обговорення.

В рамках обговорення гуманітарного блоку питань, директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко зауважив, що у Запорізькій області процеси євроінтеграції були на порядку денному ще в 2014 року. Наразі в нас є громадянське суспільство, яке здатне за потреби швидко консолідувати зусилля і здійснити вирішальний прорив:

  • В 2022 році наші культурні заклади та бібліотеки перетворилися на центри соціальної роботи й підтримки. Суспільство і влада перед лицем ворога об’єдналися та витримали усі складні випробування. ЗМІ навчилися конструктивно висвітлювати наявні проблеми, і надалі потрібно навчитися показувати не лише їх, але й можливості, якими може скористатися суспільство, – зазначив Владислав Мороко.

Щодо питань економічної сфери, то начальник Управління зовнішніх зносин і ЗЕД ЗОДА Артур Бойко зауважив на складності інтеграції України до внутрішнього ринку Євросоюзу. Зокрема, українські товаровиробники мають доєднатися до європейських ринків, де вже є багато конкурентоспроможних гравців. Також після завершення війни на нашу державу чекає тривалий і коштовний процес відновлення. У цьому нам можуть допомогти закордонні інвестори, які будуть вкладати власні кошти у створення підприємств, нових робочих місць.

Запрошена експертка, заступниця декана факультету історії і міжнародних відносин ЗНУ Ірина Кривко прокоментувала прогрес виконання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною в сфері юстиції, свободи та безпеки, прав людини. Вона зазначила, що наша держава має значні успіхи в даному напрямку, але разом з тим ще є достатньо питань, які потребують вирішення на всіх рівнях.

Керівник програм БО «БФ «100% життя» Олексій Проценко розповів учасникам засідання про перебіг впровадження антидискримінаційного законодавства в Україні, а керівник гуманітарного волонтерського штабу при обласному центрі молоді Костянтин Юхименко розказав про проблеми і досягнення в сфері освіти й навчання, зокрема, щодо молодіжної мобільності й участі студентства в міжнародних проєктах ЄС.

За підсумками обговорення учасники заходу сформулювали ще кілька проблемних питань. Зокрема, представник ГО “Центр розвитку бізнес-технологій та культури” Денис Васильєв закцентував на існуючі гальмівні моменти в євроінтеграції та запропонував розвивати комерційні майданчики для малого бізнесу, розвивати співпрацю з європейськими краунфандинговими платформами та долучати більше науковців до розробки стратегічних документів. У підсумку учасники зустрічі висловили бажання активно долучитися до створення робочих груп та комітетів аби разом з представниками влади вирішувати наявні проблеми та сприяти подальшій євроінтеграції України. 


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер