Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У ЗОВА нагадали про заборону на вилов риби у зв’язку з початком нересту

17 квітня 2023 - 11:50

Під головуванням першого заступника очільника ОДА Геннадія Тімченка відбулося чергове засідання обласної Комісії з проведення заходів щодо ліквідації наслідків задухи водних біоресурсів та їх утилізації. Тут обговорили питання поточного стану рівня води в акваторії Каховського водосховища, перспективи підтримання оптимального рівня в нерестовий період та прогнози нересту водних біоресурсів в акваторії Каховського водосховища.

Представником філії «Дніпровська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» закцентували, що наразі проводиться скид води до оптимальних позначок, через весняне водопілля і паводок. Завдяки цьому вдається стабілізувати рівень води в Каховському водосховищі, який вже досяг оптимальних позначок та продовжує зростати. 

Водночас з цим Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Запорізькій області повідомили, що протягом квітня нових випадків загибелі водних біоресурсів в Каховському водосховищі не зафіксовано.

В.о. директора Департаменту захисту довкілля ОДА Сергій Карпій зазначив, що з 5 квітня почала діяти заборона на вилов, у зв’язку з початком нересту на Дніпровському водосховищі, з 10 квітня на Каховському водосховищі. Геннадій Тімченко наголосив, що необхідно посилити боротьбу з незаконним виловом водних біоресурсів, їх реалізації на ринках обласного центру. 

Сергій Карпій нагадав, що відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 26.03.2022 № 134 «Про заборону навігації для маломірних суден та вилову водних біоресурсів на водних об’єктах у межах Запорізької області на час воєнного стану» заборонено на час воєнного стану навігацію маломірних суден на водних об’єктах Запорізької області (великі, середні, малі річки, Каховське та Дніпровське водосховища), вилов водних біоресурсів шляхом промислового та любительського (спортивного) рибальства на водних об’єктах Запорізької області (Каховське та Дніпровське водосховища, річка Дніпро).

Державне агентство меліорації та рибного господарства нагадує, що з 1 квітня 2023 року на переважній більшості рибогосподарських водних об’єктів України набирає чинності щорічна нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. 

Задля забезпечення комфортних репродуктивних умов для водних мешканців на водоймах у цей час забороняється пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден (за винятком установлених суднових ходів), за виключенням суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.

Забороняється також здійснення промислового рибальства, підводного полювання та посилюється контроль за роботою водозабірних споруд. Водночас у період нересту дозволяється вилов одній особі за добу 3 кг + 1 шт.* (*особина будь-якої маси у мінімально дозволених для добування розмірах видів водних біоресурсів) риби гачковими знаряддями добування (вилову) з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою з берега на ділянках, не заборонених для здійснення любительського рибальства на період весняно-літньої заборони.

Тривалість нерестової заборони відрізняється залежно від регіонів та водойм. Так, у Запорізькій області  заборона триває:

  • на Дніпровському водосховищі до 13 червня;

  • на Каховському водосховищі до 18 червня;

  • інші водосховища до 9 червня;

  • у річках та кореневих водах до 20 травня.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області