Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Визначення потреб виробників та реалізація продукції: як міжнародні організації допомагають аграрному сектору регіону

12 травня 2023 - 10:00

Очільник ЗОВА Юрій Малашко зустрівся з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), на якій обговорили подальшу співпрацю в межах реалізації проєктів і програм ФАО із забезпечення продовольчої безпеки та розвитку сільського господарства.

Так, на території нашого регіону, ФАО ООН реалізує Програму швидкого гуманітарного реагування для малих та середніх виробників, в якій сільськогосподарська дорадча служба «Офіс перспективного розвитку» виступає виконавчим партнером. Для визначення першочергових завдань організації, Департамент агропромислового сектору ОДА зібрав нагальні потреби агровиробників регіону та надав перелік фермерських господарств, які мають в обробітку не більше 200 га сільськогосподарських угідь.

Очільник ЗОВА звернув увагу, що після деокупації регіону, відбудова агропромислового сектору має розпочатися “з нуля”, тому вже зараз слід вибудувати стратегію роботи, зокрема закупівля техніки, відбудова складських приміщень, виробничі бази тощо.

-    Головним рішенням для нас є деокупація територій, після якої розпочнеться активна робота з міжнародними партнерами, адже щоб відновити потужності нашим сільгоспвиробникам знадобиться допомога. Ми готуємось до того, що після окупантів не залишиться нічого, тому готуємо повноцінний план відновлення. Нагадую, що Запорізька область має найбільшу площу збору озимих культур в Україні, а тому потребує особливої уваги. Наразі ж нашою основною потребою залишаються будівельні матеріали для проведення швидких ремонтних робіт. Вдячні міжнародним організаціям, які активно підтримують нас, - зазначив Юрій Малашко.

Голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє наголосив, що пріоритетом організації є закупівля продукції місцевих агровиробників, її реалізація та створення ринку збуту. Особливо це стосується домогосподарств та  малих фермерських господарств, яких в Запорізькій області налічується понад 2500 тисяч. Ще одним проблемним питанням Запорізької області залишається ускладнене кредитування фермерських господарств через їх близьке розміщення до лінії фронту.

Крім цього, ФАО активно працює над впровадженням програми гуманітарного розмінування територій Запорізької області. На сьогодні віднайдено джерела фінансування цієї програми та погоджуються питання залучення до програми організацій - світових лідерів в галузі розмінування. Юрій Малашко наголосив, що знешкодження вибухонебезпечних предметів стане першочерговим завданням після деокупації регіону: першочергового розмінування потребуватимуть близько 600 тисяч гектарів по лінії розмежування.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»