Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі структури Запорізької області активно працюють над стабілізацією місцевих бюджетів.

25 травня 2023 - 18:00

Очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко долучився до круглого столу на тему: «Шляхи покращення  взаємодії органів прокуратури з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю з метою збільшення надходження коштів до бюджетів в умовах воєнного стану».

Весь державний сектор, як і вся економіка України перебувають у вкрай складних умовах, пов’язаних з бойовими діями, тимчасовою окупацією та руйнацією інфраструктури. Через це місцеві бюджети  розбалансовані та стикнулися з багатьма викликами. Тому вкрай актуальними є питання як наповнення місцевих так і економії державних коштів. Задля цього надважливо усім причетним структурам  узгоджувати свої дії задля досягнення єдиної мети - зменшення дефіциту бюджетів.

  • Дійсно, через  широкомасштабне вторгнення наш обласний бюджет зменшився на 20% у порівнянні з минулим роком. Крім цього, за попередніми підрахунками на відновлення регіону знадобиться понад 29 мільярдів гривень. Дії окупанта на тимчасово окупованих територіях призведуть до того, що бюджетну сферу доведеться відновлювати спочатку. Втрати окремих бюджетів суттєво компенсують надходження податку на доходи фізичних від військовослужбовців. Ці кошти переважно направляються  для забезпечення потреб військових та підвищення обороноздатності регіону, - підкреслив очільник ЗОВА Юрій Малашко.

Керівник Запорізької обласної прокуратури зазначив, що наповнення державного та місцевих бюджетів є запорукою функціонування та соціально-економічного розвитку не лише окремої територіальної громади, але й країни загалом, а захист інтересів держави у бюджетній сфері є одним із пріоритетів не лише правоохоронних органів, а й органів влади місцевого самоврядування та контролю. 

Як розповів директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Медвідь, з перших днів запровадження воєнного стану обласною військовою адміністрацією перебудовано роботу з управління бюджетним процесом, прийнято Програму забезпечення виконання завдань в галузі оборонної роботи, здійснюються заходи, пов’язані з територіальною обороною та цивільним захистом на території Запорізької області на 2022 - 2026 роки. Крім цього, постійно надається методична допомога керівникам громад, які були тимчасово окуповані, та здійснюється координація їх діяльності.

  • Після евакуації керівництва територіальних громад проведена робота щодо відновлення фінансування бюджетних установ та закладів, які залишилися на тимчасово окупованій території, в першу чергу для виплати заробітної плати працівникам цих установ. Водночас з цим,  одним із головних напрямків роботи адміністрації на сьогодні є формування реєстрів, заявок і пропозицій до відповідних міністерств  під майбутнє виділення коштів та накопичення ресурсів місцевих бюджетів для здійснення співфінансування таких трансфертів, а також фінансування першочергових заходів після деокупації територій  - розповів посадовець.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні

«В 16 разів зменшилась загальна тривалість вимкнень електроенергії», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко