Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області обговорили шляхи протидії корупції в освітній сфері

2 червня 2023 - 12:00

Під головуванням заступника очільника ОДА Віталія Сиволапа відбулась нарада щодо усунення корупційних ризиків під час вступної кампанії у 2023 році. До наради долучилися директорка Департаменту освіти і науки ОДА Людмила Бухаріна та відповідальні представники навчальних закладів Запорізької області. Присутні обговорили успішні напрацювання колег: позитивні практики виявлення, аналіз та попередження корупції в області. 

  • Надзвичайно важливо, що сьогодні приділено увагу специфічному питанню – попередження корупції. Намагаємося працювати на випередження. Сьогодні у сфері освіти багато актуальних питань, якими щоденно опікуються освітяни та які теж потребують вирішення, але боротьба з корупцією буде одним з важливих кроків до розвитку України, - зауважила Людмила Бухаріна

Питання корупційних ризиків існує вже давно, а основним з напрямків боротьби з корупцією є контроль та зменшення цих ризиків. Так, з впровадженням електронного документообігу такі ризики значно зменшились, адже зменшився контакт між особою, яка подає документи та приймає їх. 

Своєю чергою дистанційне оцінювання та електронний вступ призвели до утворення нового ризику – неможливо впевнитись в оригінальності роботи, немає підтвердження, що саме вступник написав мотиваційний лист чи роботу.

Попри значне зменшення корупційних ризиків під час дистанційної освіти конфлікти інтересів досі існують та можуть впливати на роботу навчальних закладів. Як наголосив Віталій Сиволап, обласна влада чітко визначила свою позицію – корупції не місце в Україні майбутнього.

Також освітяни обговорили актуальні питання, зокрема військовий облік, бо почастішали випадки, коли чоловіки шляхом вступу до вишів намагаються ухилитися від призову на військову службу, а також дефіцит кадрів та вихованців закладів – через повномасштабне вторгнення велика кількість викладачів, студентів та школярів виїхали зі своїх міст та селищ на інші території чи за кордон та не мають можливості фізично бути присутніми на навчанні.

Завдяки нараді освітяни обмінялися досвідом та своїм баченням розв’язання проблем й боротьби з корупцією.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області