Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі СБУ заблокувала чергову схему втечі «ухилянтів» за кордон – у організатора вилучили понад 100 тисяч доларів

2 червня 2023 - 13:00

Служба безпеки викрила то блокувала схему, яка дозволяла чоловікам призовного віку ухилитись від мобілізації.У результаті оперативних та слідчих дій задокументовано злочинну діяльність голови комісії районної  МСЕК.

За грошову винагороду 79-річня лікарка  оформлювала усім бажаючим фіктивні  висновки  про встановлення відповідних груп інвалідності. Це надавало право чоловікам на безперешкодний  виїзд за кордон. Також вона  оформлювала фіктивну інвалідність «третій» особі, після чого клієнт мав право супроводжувати її за кордон.

Вартість її «послуг» коливалась, залежно від віку осіб, приналежності до військової служби, термінів виготовлення документів та становила від від 2 до 5 тисяч доларів США.  

Оперативники спецслужби задокументували злочинну діяльність лікаря та затримали її «на гарячому» під час передачі черговому клієнту фіктивних документів про встановлення йому 2-ї групи інвалідності. 

В ході обшуків на робочому місці та у помешканні фігурантки правоохоронці вилучили чорнову документацію, яка підтверджує її  злочинну діяльність, а також 88 тисяч доларів США та понад пів мільйона гривень, які можливо здобуті злочинним шляхом. У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України їй повідомлено про підозру.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення до відповідальності причетних до оборудки осіб.

Викриття правопорушення здійснювали співробітники СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими ГУ НП в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

 

За матеріалами Служби безпеки України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні