Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Організувати евакуацію і розмістити людей на безпечних територіях — підсумки засідання ТЕБ та НС

6 червня 2023 - 13:50

Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо наслідків підриву росією греблі Каховської ГЕС. Органи державної влади, правоохоронці та фахівці ДСНС Запорізького регіону долучилися до засідання, на якому обговорили оперативну ситуацію та шляхи реагування на НС, які виникли внаслідок підриву Каховської ГЕС. Заслухали оперативну інформацію від ОВА, «Укргідроенерго» та міністерств. Наразі жертв серед населення через високу воду немає.

Як наголосив Прем’єр-міністр, перше й головне завдання — організувати евакуацію і розміщення людей на безпечних територіях.

Денис Шмигаль акцентував, що важливо також не допустити розвитку найгіршого сценарію, який може призвести до аварійної ситуації на Запорізькій АЕС.

  • Наразі станція не працює. Усі блоки не в мережі. Керівництво «Енергоатома» та всі служби мають контролювати ситуацію наскільки це можливо. Поки російські терористичні війська присутні на ЗАЕС — це ризик для всього людства, — наголосив Прем’єр-міністр.

Фахівці зазначили, що підрив Каховської ГЕС не вплине на ситуацію в енергосистемі країни, а загроза для стабільності електропостачання відсутня. 

Очільник ЗОВА доповів, що Запорізька область готова приймати та надавати всі види допомоги евакуйованим з підтоплених територій громадянам, зокрема, вже зараз створюється резерв транспорту для перевезення води для людей в інших регіонах.

  • Оскільки в обласному центрі відбувається забір води з верхнього б’єфу, проблем з водопостачанням немає. Запорізька область забезпечена водовозами та у разі потреби готова прийняти мешканців Херсонщини. Спільно з фахівцями атомної енергетики відстежуємо стан справ на Запорізькій атомній електростанції. Разом з ДСНС, правоохоронними органами відпрацьовуємо всі заходи щодо можливої ситуації на ЗАЕС, - зазначив очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також