Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Показове тренування завершено: екстрені та спеціальні служби відпрацювали взаємодію під час різних видів загроз

7 червня 2023 - 17:10

В обласному центрі відбулися планові навчання щодо відпрацювання практичних дій ланок, субланок, спеціалізованих служб цивільного захисту Запорізької територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ при проведенні заходів з евакуації населення.

“На АЕС виникла позаштатна ситуація, яка класифікується як «Аварійна готовність»”. Саме за такою легендою представники екстрених та спеціальних служб відпрацювали алгоритми дій та практичні навички. За сценарієм тренування у зв’язку з подальшим погіршенням радіаційної обстановки дана подія класифікується як «Надзвичайна ситуація». Зона можливого небезпечного радіаційного забруднення при комунальній радіаційній аварії на Запорізькій АЕС становить 1750 квадратних кілометрів. У 50 - кілометрову зону території області, підконтрольної владі України, попадають 23 населених пункти Запорізького району”. 

Так, за ініціативи Запорізької ОВА проведено навчання щодо організації та заходів з евакуації населення у разі загрози виникнення або виникнення можливих інцидентів, пов’язаних з ядерною небезпекою. Представниками Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Запорізькій області відпрацьовано евакуаційні заходи, деконтамінацію місцевих мешканців і забрудненого транспорту. Як зазначив т.в.о. начальника ГУ ДСНС Владислав Гусинський, така практика необхідна, щоб особовий склад розумів свої першочергові завдання.

  • Найважливіше - визначити сили та засоби, які можна залучити до ліквідації. Метою навчання є злагодження роботи всіх служб та підготовка до можливих ризиків. Все пройшло організовано, однак завжди є над чим працювати. Наразі, Запорізька АЕС знаходиться у стабільному стані, як і рівень радіації довкола неї, але ми готуємось до будь-яких сценаріїв, - зазначив очільник обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

Під час тренування рятувальні служби обробили транспортні засоби спеціальним знезаражувальним розчином, розгорнули пункти санітарної обробки населення та намети, де громадяни після деконтамінації зможуть переодягнутися у чисті речі. Директор Департаменту з питань цивільного захисту населення ОДА Андрій Булавінов зазначив, що згідно з затвердженим планом евакуації для перевезення населення в безпечні регіони передбачено 5 потягів та 20 електропотягів.

  • Сьогодні відпрацювали лише один з багатьох елементів роботи - евакуацію. У разі виникнення надзвичайної ситуації на підконтрольній території буде створено 6 таких проміжних пунктів. Після проведення першочергових заходів люди вирушать до безпечних регіонів країни, - зазначив посадовець.

Юрій Малашко відзначив відмінне виконання тренувального сценарію представниками всіх служб та зазначив, що структури Запорізької області готові до дій за призначенням при виникненні надзвичайної ситуації такого характеру.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?