Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Значна кількість укриттів області виявились зачиненими

9 червня 2023 - 18:20

В офіційному Медіацентрі при ОДА відбувся спільний брифінг голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, начальника управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області Романа Крупеницького та т.в.о. начальника ГУ ДСНС в Запорізькій області Владислава Гусинського стосовно підсумків проведення інспекції доступності сховищ для громадян та стану підготовки укриттів і захисних споруд для експлуатації. 

За ініціативою Президента України та за особистим дорученням голови ОВА в області робочими групами проінспектовано фонд захисних споруд області. Як зазначив Юрій Малашко укриття мають бути у вільному доступі для всіх громадян – це категорична та принципова позиція, адже гостро стоїть питання безпеки людей. 

Всього під час перевірки, що проводились в період з 2 по 8 червня, було перевірено 2569 об'єктів. За результатами - 356 об'єктів виявились непридатними до укриття населення. Це складає 14% від загальної кількості.  Зачиненими після першої інспекції виявились 1389 об'єктів, що складає 54% від загальної кількості. За словами Юрія Малашко, така ситуація є неприпустимою, тому від Запорізької ОВА до Національної поліції з метою притягнення до відповідальності було надіслано відповідні звернення. Вирішення проблеми - це відповідальність органів місцевого самоврядування та балансоутримувачів. 

Інспекції проводились не лише в м. Запоріжжя, але й в громадах на вільній території. Перевірка показала, що в Оріхівській, Гуляйпільській, Комишуваський, Матвіївській громадах всі укриття є доступними. 

До Національної поліції з початку року надійшло 52 звернення, про неможливість потрапити до укриття, 47 звернень вже опрацьовано. 

  • Балансоутримувачі та органи місцевого самоврядування якнайскоріше мають надати інформацію стосовно ліквідації зафіксованих під час перевірок порушень. Умови роботи в режимі воєнного стану жорсткіші ніж в мирний час, тож вимагаю від всіх керівників зробити правильні висновки,. - зауважив Юрій Малашко. 

За інформацією ДСНС в незадовільному технічному стані знаходилось 58 об'єктів, в не задовільному санітарному стані – 58 об'єктів, не відповідають технічним вимогам – 75 об'єктів,  підтоплені – 16 об'єктів,  з інших причин – 158 об'єктів.   

Всього після проведення інспекцій лише 1205 з 2569 об'єктів виявились придатними до укриття. Під час перевірки модульних споруд, порушень не було зафіксовано. За результатами проведеної роботи вирішено впровадити постійні інспекції захисних споруд.  

  • Запорізька ОВА реагує на кожне повідомлення, що стосується порушень. Люди мають знати, що всі заяви стосовно доступу до укриттів та їх стану підготовки опрацьовуються. Перевірки стану захисних споруд - не разова акція. Вони будуть постійними і мета їх одна - привести фонд в належний стан у найкоротші терміни!,  – зазначив Юрій Малашко. 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку