Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Малашко: “Кожен має знати де знаходиться найближче доступне укриття”

22 червня 2023 - 18:39

На базі Медіацентру при ОДА відбувся брифінг очільника ОВА Юрія Малашка щодо запуску інтерактивної карти діючих захисних споруд на території Запорізької області.

За ініціативи Президента України та доручення очільника Запорізької ОВА триває перевірка стану та доступності укриттів. Спеціалісти зафіксували, що не всі об’єкти відповідають визначеним нормам. Саме тому  керівникам громад було доручено надати пропозиції щодо місць розміщення альтернативних укриттів та внести їх до реєстру до 25 червня. 

  • До цієї категорії увійдуть будь-які найпростіші укриття облаштовані відповідно до технічних вимог, які знаходяться в місці масового перебування людей й визначаються органами місцевого самоврядування. Якщо об'єкт не відповідає нормам ДСО їх має бути посилено, а після цього - внесено в реєстр. Фінансування таких укриттів будуть здійснювати з бюджетів громад, - зазначив очільник ЗОВА.

Юрій Малашко розповів, що Запорізької обласною державною адміністрацією розроблено спеціальну інтерактивну мапу, де кожен зможе відстежити розташування найближчого укриття. Вже внесено понад 900 позначок  - готових до експлуатації та доступних об'єктів в обласному центрі.

Ще одне  нововведення - програма екстреного мобільного сповіщення: кожна людина під час повітряної тривоги зможе отримувати SMS-повідомлення про небезпеку навіть на кнопкові телефони. Тестування будуть проведені протягом наступних двох тижнів.

  • Хочу подякувати за активність, адже після останнього брифінгу щодо укриттів на адресу ЗОДА надійшло 86 звернень від громадян щодо доступності сховищ. Після опрацювання - надсилаємо їх відповідальним структурам та тримаємо питання на контролі, - зазначає Юрій Малашко.

Для контролю за станом об’єктів захисту працюють комісії, до яких увійшли, зокрема, представники органів обласної та місцевої влади. Юрій Малашко зазначив, що у разі перешкоджання доступу до укриттів, прокуратура та ГУНП вживають необхідні заходи. Наразі вже зафіксовано випадки кримінальних проваджень щодо керівників ОСББ.

 

 


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також