Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В ЗОВА обговорили алгоритми деокупації громад Василівського району

24 червня 2023 - 13:00

Про вдосконалення плану дій після деокупації території Василівського району говорили на розширеній нараді очільника Запорізької ОДА Юрія Малашко з головою Василівської районної військової адміністрації Богданом Староконем, керівниками військових адміністрацій населених пунктів та громад Василівського району.

Спільно обговорили основні напрямки діяльності на деокупованих територіях та практичні кроки з їх реалізації. Зокрема питання кадрового потенціалу органів місцевого самоврядування, заходи з евакуації населення, налагодження роботи гуманітарних штабів та пунктів незламності, організацію безпечного середовища, надання соціальних послуг, забезпечення потреб цивільних у водо- газо- та електропостачанні й засоби комунікації з населенням.

Так, за словами Богдана Староконя вже розроблено та затверджено плани загальної та першочергової евакуації населення, включно з визначенням транспорту, яким будуть здійснюватися маршрути. Врахована кількість дітей, маломобільних груп. Крім цього створено 57 збірних пунктів евакуації майже по всій території Василівського району та 5 приймальних пунктів в Запоріжжі. 

До того ж прораховано кількість координаційних гуманітарних штабів і пунктів незламності та їх розташування, для кожного населеного пункту. Попередньо створено канали комунікації з місцевим населенням, включаючи засоби оповіщення. Вирішуються проблеми з водопостачанням. Наразі забезпечити населення питною водою можна лише організувавши підвіз. Опрацьовано майбутні можливі джерела водопостачання, зокрема свердловини, які попередньо будуть досліджені на відсутність шкідливих речовин.  

Крім цього, голови військових адміністрацій назвали нагальні потреби у ресурсах для деокупації, облдержадміністрація взяла питання на контроль.

  • Деокупація - це важкий процес, що потребує чіткої координації та деталізованого плану, тому важливо заздалегідь пропрацювати усі можливі ризики, аби як найскоріше забезпечити першочергові потреби населення на звільнених територіях, і перш за все гарантувати безпеку, - акцентував Юрій Малашко.

Робота з удосконалення алгоритмів дій після деокупації території Василівського району триває.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області