Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ оголосила про підозру співробітникам фейкового органу  «Чернігівське відділення поліції»

3 липня 2023 - 11:00

Служба безпеки України за результатами слідчо-оперативних заходів встановила особи 9 колаборантів і зрадників, які вступили до створеного окупантами так званого «Чернігівського відділення поліції УВС по м. Бердянську та Бердянському районі ГУМВС по Запорізькій області». 

За даними слідства одним з керівників псевдоутворення призначено мешканця Донецької області, який під час тимчасової окупації регіону переїхав до Бердянська, де  добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками. 

Наприкінці квітня 2022 року чоловіка призначили на посаду виконуючого обов’язки начальника «уголовного розыска». Так званий правоохоронний орган сформовано переважно з колишніх співробітників органів МВС, які зрадили присязі народу України, або були звільнені за службовою невідповідністю –  хабарництво, пияцтво тощо.

На своїй «посаді» він завзято узявся виконувати накази окупаційної влади. Зрадник особисто брав участь у патрулюванні міста та репресіях проти місцевих жителів для придушення руху опору в регіоні. Також він виконував накази загарбників  з пошуку членів підпілля і партизанського руху та вилучення  вогнепальної зброї у місцевих мисливців.  Щоб вислужитись перед окупантами, зрадник ще й відстежував суспільно-політичні настрої серед громадян  та доповідав співробітникам російських спецслужб про місцевих мешканців з проукраїнською позицією. Серед місцевих він проводив активну агітацію та схиляв їх на співробітництво з ворогом.

У ході проведення слідчо-оперативних дій співробітники СБУ зібрали беззаперечні докази дій керівника та 8 його підлеглих, задокументували злочинну  діяльність і встановили місця їх перебування та маршрути переміщення. Слідчі УСБУ в Запорізькій області кваліфікували дії колаборантів  за ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України. 

Санкція статті передбачене покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Заходи із викриття діяльності колаборантів здійснювали оперативники та слідчі СБУ в Запорізькій області спільно з співробітниками ГУ НП в Запорізькій  області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

 

За матеріалами Служби безпеки України

Читайте також

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні