Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області працює сучасна лабораторія ідентифікації загиблих

6 липня 2023 - 14:15

Спільно з очільником Запорізької ОВА Юрієм Малашком радник Посольства Швейцарії в Україні, керівник програми з питань миру та прав людини Гаетан Ванне ознайомився з роботою переданого раніше лабораторного обладнання.

З початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України в Запорізькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України значно зросла кількість молекулярно-генетичних експертиз у кримінальних провадженнях, пов’язаних із воєнними злочинами країни-агресора, а також ідентифікації тіл загиблих внаслідок бойових дій методом ДНК-аналізу.

Як зазначив директор Запорізького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Олег Каркутський, в центрі проводиться широкий спектр досліджень: біологічні, хімічні, економічні, автотехнічні, земельні, екологічні та криміналістичні.

В межах програми підтримки України в перші дні з моменту повномасштабного вторгнення Посольство Швейцарії передало новий генетичний аналізатор ДНК, завдяки якому на території області проводять молекулярно-генетичні експертизи. Ще з 2014 року такі експертизи проводяться для встановлення ДНК-профілів загиблих в зоні бойових дій осіб. 

В межах свого візиту до Запоріжжя, радник Посольства Швейцарії в Україні, керівник програми з питань миру та прав людини Гаетан Ванне вирішив ознайомитись з роботою центру, дізнатися про його потреби та перевірити як використовують передане обладнання. Крім того пан Гаетан запропонував допомогу міжнародних партнерів в оптимізації та пришвидшенні експертиз шляхом надання новітнього обладнання.

Як зазначив радник посла Швейцарії, цей візит дозволив на власні очі побачити роботу дослідного центру, які завдання постають перед фахівцями в ідентифікації зниклих безвісти. Також представник перевірив відповідність наданого обладнання потребам спеціалістів та їх можливі потреби.

Очільник Запорізької ОВА подякував за розуміння потреб та підтримку важливого напрямку роботи та висловив сподівання щодо плідної співпраці у майбутньому.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни