Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

В Запорізькі області функціонують державні програми з працевлаштування

14 липня 2023 - 17:30

Через початок повномасштабного вторгнення суттєвих змін зазнали всі сфери життєдіяльності регіону, і ринок праці на став виключенням. Та попри це, обласна влада продовжує підтримувати жителів і, зокрема - сприяти їх працевлаштуванню. Директорка Запорізького обласного центру зайнятості  Ірина Дуднік розповіла які програми допомагають забезпечити людей працею та як держава стимулює ринок робочої сили. 

Так, за словами Ірини Дуднік наразі функціонує ряд державних програм, що підтримують організації та установи в напрямку працевлаштування безробітних. Одна з таких - урядова програма компенсацій за працевлаштування ВПО на роботу. Роботодавцю протягом двох місяців нараховується виплата у розмірі 6700 грн за кожну найману переміщену особу. 122 підприємства, як-то комунальні та виробничі, магазини тощо вже скористались можливістю та влаштували на роботу 345 внутрішньо переміщених осіб. Загалом у регіоні перераховано близько 4 млн грн компенсацій.  

Також директорка Запорізького обласного центру зайнятості нагадала про шанс отримати “Ваучер на навчання”, який зокрема стане у пригоді тим, хто втратив робоче місце через повномасштабне вторгнення рф на територію України. Особливо це актуально для вимушених переселенців. За програмою, яка функціонує за співпраці  Департаменту освіти та науки ЗОДА, регіонального центра зайнятості та закладів освіти, громадяни можуть безоплатно опанувати нову професію. Навчання фінансується коштами Фонду загальнообов'язкового державного соцстрахування України на випадок безробіття. Скористатись ваучером можна впродовж 90 днів після його отримання. 

Як зазначила спікерка, обласний центр зайнятості спільно з благодійною організацією “Рука допомоги” активно беруть участь у відбудові та реконструкції будівель, що зруйновано внаслідок ворожих обстрілів. Така можливість з’явилась завдяки запуску спеціального проєкту з залучення безробітних до суспільно-корисних робіт. 800 людей вже долучились та отримують грошові виплати в розмірі 6700 грн. 

  • Суспільно корисні роботи будуть проводитись також в деокупованих населених пунктах. Зараз готуємось відбудовувати звільнені П’ятихатки, - наголосила Ірина Дуднік. 

Наразі долучитись до програми можуть лише ті, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості. Але враховуючи кількість бажаючих, розробляється пропозиція до державних органів влади щодо участі в ній всіх охочих.

Окрему увагу Ірина Дуднік звернула на підтримку державою  підприємництва, що також стимулює створення нових робочих місць. Продовжує працювати програма “Власна справа” - грантова ініціатива на суму від 50 до 250 тис грн для громадян, що відкривають або хочуть розвивати бізнес.  Зареєструватись у програмі можна через портал “Дія”, подавши свій бізнес-план та штатний розклад. Важливою умовою для участі у програмі є відкриття та збереження протягом 2 років новостворених робочих місць  та сплачувати податки. 41 проєкт вже схвалений службою зайнятості та профінансований загалом на суму близько 20 млн грн. 




Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни