Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

Без затримок та в повному обсязі: нарахування пенсій та виплат у період воєнного стану в Запорізькій області

19 липня 2023 - 17:10

ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області продовжує свою роботу та виконання зобов’язань перед населенням. Начальниця ГУ ПФУ в Запорізькій області Світлана Жмурко в рамках брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА розповіла про механізм нарахування виплат та проведення розрахунків з громадянами в умовах повномасштабного вторгнення.

Станом на липень 2023 року у Запорізькій області офіційно зареєстровано 464 тисячі пенсіонерів, серед них 21 тисяча військових пенсіонерів. Чимало пенсіонерів наразі залишаються на тимчасово окупованих територіях або виїхали за кордон, але й такі громадяни продовжують отримувати виплати в повному обсязі. Як пояснила Світлана Жмурко, ті, хто зараз не має можливості подати чи поновити документи на нарахування соцвиплат в сервісних центрах, можуть зробити це в режимі онлайн на вебпорталі Пенсійного фонду. Обов’язковою умовою для цього є наявність електронного підпису, який також оформлюється в дистанційному форматі у банківських установах. Громадяни, які зараз проживають за межами країни, документи на нарахування чи поновлення виплат можуть надіслати поштою. До заяви про призначення пенсії такі особи додають копії документів, в тому числі документів про отримання тимчасового проживання/перебування за кордоном (з перекладом), засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально та додатково документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою.

Можливість отримувати пенсії безпосередньо в Запорізькій області реалізована двома шляхами: готівкою через “Укрпошту” та на спеціальні банківські рахунки. Складною є ситуація на тимчасово окупованих територіях. Чимало пенсіонерів, які залишаються в окупації, відкрили банківські рахунки та перевели нарахування пенсій на картки. Їм виплачуються пенсії в повному обсязі та у встановлені строки. Для осіб, які не змогли або не захотіли цього робити, і залишили виплати через “Укрпошту”, порядок пенсійних виплат врегульовано постановою КМУ від 26.02.2022 № 162.

  • Так, отримання пенсій через “Укрпошту” призупинено через те, що відсутня технічна можливість. Станом на сьогодні такі виплати призупинені для 35 тисяч осіб. Але коли людина виїжджає з окупації на підконтрольну територію, то може звернутися до ПФУ, і фонд поновлює нарахування пенсій, а разом з тим - виплачує заборгованість за минулий період, - пояснила Світлана Жмурко.

Керівник Головного управління ПФУ в Запорізькій області наголосила, що спільно з Запорізькою обласною державною адміністрацією було розроблено та внесено пропозиції для Кабінету Міністрів України, якими окреслено регламент виплати пенсій тим особам, що наразі не можуть подати необхідні документи для оформлення пенсій. Після деокупації у громадян буде змога стати на облік, а пенсія буде призначена з дати набуття права.

Також на сьогодні напрацьовано механізм збереження соціальних виплат різним категоріям населення, таким як людям з інвалідністю, родинам, що втратили годувальника тощо. Завдяки внесенню змін у чинне законодавство, ПФУ може автоматично подовжувати виплати, згідно з документами, наявними в реєстрах.

Окрему увагу у ГУ ПФУ в Запорізькій області приділено роботі з внутрішньо переміщеними особами. Зокрема, налагоджена робота фахівців ПФУ безпосередньо у хабах для ВПО з 2022 року. Тобто особам, що вимушені були покинути свої домівки та оселитися у Запоріжжі, не треба йти до сервісних центрів: усі необхідні послуги, від подання документів до отримання консультацій, вони можуть отримати безпосередньо у районних осередках для тимчасових переселенців.

Світлана Жмурко також зазначила, що проводиться відповідна робота з керівниками військових адміністрацій, громадами щодо спільних дій на територіях після їх деокупації.

Департамент інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович