Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

В Запорізькій області стартувала вакцинальна кампанія проти кору

19 липня 2023 - 18:00

Головний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко та обласний координатор з вакцинації Запорізького регіону Марина Колерова в рамках брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА розповіли про початок catch-up кампанії з імунізації проти кору.

Вакцина КПК - це комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. Саме її використовують для попередження вірусної інфекції, яка може вплинути на загальний стан здоров’я, або навіть мати летальні наслідки. В Україні діє державна програма вакцинації від кору, діти можуть щепитися безоплатно. Як зазначає Тарас Тищенко, першочергове завдання для працівників сфери медицини - звернутися до батьків, нагадати про календар щеплень та зробити всі пропущені вакцини.

В Україні у 2022 році лише 74% дітей віком 1 рік та 69% 6-річних дітей щеплено проти кору згідно з календарем імунізації. Загалом 215 698 дітей в Україні віком 2-17 років не мають щеплень від кору за віком. Мета наздоганяючої catch-up кампанії протягом липня та серпня "довакцинувати" всіх дітей та дорослих з цільових груп, які з різних причин пропустили щеплення КПК, щоб перед початком навчального року мінімізувати кількість невакцинованих і відтак зменшити ризики поширення хвороби.

  • В нас є прошарок дітей, які не отримали вчасно першу або другу дозу вакцини КПК через пандемію або початок повномасштабного вторгнення. Прошу звернути увагу батьків, що щеплення має захисні компоненти від багатьох захворювань, а тому вбереже вашу дитину не лише від кору. Не нехтуйте можливістю вакцинувати вашу дитину за державні кошти. Для цього треба звернутися до найближчого територіального центру медико-санітарної допомоги отримати фахову консультацію сімейного лікаря, або лікаря педіатра, оцінити імунний статус вашої дитини та, якщо це потрібно, зробити щеплення, - наголосив головний санітарний лікар Запорізької області.

Відповідно до інформації закладів охорони здоров’я щепленню підлягають понад дві з половиною тисячі дітей. Ускладнює процес імунізації постійна міграція, яка пов’язана з повномасштабним вторгненням. Марина Колерова нагадала, що вакцинувати можна дітей від 12 місяців тому, щоб убезпечити малюків, батьки мають перевірити власний календар щеплень та мінімізувати ризики зараження. Обласний координатор з вакцинації Запорізького регіону нагадала, що для повної вакцинації людина повинна зробити два щеплення. Дітям, яких не було вакциновано вчасно, вводять дві дози з інтервалом мінімум в 1 місяць.

Запорізькою обласною державною адміністрацією затверджено план заходів, що передбачені кампанією. Зокрема визначені мобільні бригади, які за необхідності будуть залучені для вакцинування в місцях масового проживання внутрішньо переміщених осіб та за потреби будуть робити щеплення не лише дітям, а й дорослим.

  • Вакцина є, а лікувальна мережа готова до прийому пацієнтів. Нагадаю, що звернення до сімейного лікаря дозволить отримати фахову консультацію стосовно стану здоров'я дитини та зробити щеплення, аби захистити її від небезпечної хвороби. Будьте здорові! - підкреслив Тарас Тищенко.

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович