Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

В Запорізькій області зареєстровано понад 1700 повідомлень про шахрайство: Національна поліція роз'яснила як вберегти себе

26 липня 2023 - 18:00

Про потенційні ризики в умовах воєнного стану та протидію шахрайству розповіли начальник відділу управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області, підполковник поліції Олексій Сичов та начальниця відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області, капітан поліції Анна Ткаченко під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Після початку повномасштабного вторгнення значно зросла кількість шахрайських дій, зокрема шляхом використання фішингових посилань, які розповсюджуються каналами для тимчасових переселенців у соцмережах та повідомленнями від знайомих. Так, в мережі інтернет почастішали випадки поширення інформації про надання соціальних виплат від фейкових благодійних організацій чи міжнародних партнерів. Для отримання грошової допомоги користувачів просять перейти за посиланням та ввести реквізити своєї платіжної картки, зокрема номер, строк дії, ім'я та прізвище власника та cvv-код. Як попередили фахівці Національної поліції, це є типова схема аферистів, коли замість нарахування коштів відбувається списання. 

Шахраї підлаштовують свої афери відповідно до потреб населення в умовах воєнного стану. Зокрема, під виглядом надання послуги пасажирських перевезень чи доставки ліків до тимчасово окупованих територій, злочинці виманюють грошові кошти.  Також, аферисти влаштовують фейкові збори на потреби Збройних сил України. Як зазначив начальник відділу управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області, щоб не потрапити до пасток шахраїв, кошти перераховувати слід лише перевіреним особам чи фондам. 

  • Крім цього, шахраї активно користуються засобами мобільного зв'язку. Представляючись працівниками банківських установ, вони можуть попросити людину озвучити реквізити платіжної картки чи код з смс-повідомлення. Пам'ятайте, що їх в жодному разі не можна розголошувати таку інформацію! - наголосив Олексій Сичов.

З початку 2023 року в Запорізькій області зареєстровано понад 1700 звернень від людей, які потрапили у пастку шахраїв. З них співробітниками поліції розкрито та направлено до суду 206. Як зазначили спікери, з початку року шахрайськими діями населенню регіону завдано збитків на суму понад 8 млн грн, але ця сума не є показовою, адже не всі громадяни звертаються до поліції. 

Для протидії співробітники поліції проводять активну інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення. 

 


 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України