Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ворожим ракетним ударом зруйновано архітектурну пам'ятку ХІХ ст.

19 серпня 2023 - 14:40

Місто  Оріхів з початку війни знаходиться під постійними ворожими обстрілами. Внаслідок  військової агресії російської федерації,  зруйновано об’єкт культурної спадщини – комунальний заклад «Центр культури і дозвілля» Оріхівської міської ради, пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення. Прицільний удар по історичній будівлі “Будинок торгових рядів” – є безперечним доказом нищівного прагнення ворогів розчавити самобутність оріхів’ян.

Як відомо з історичних довідок,  наприкінці ХІХ ст. у північній частині Базарної площі купець Парфьонов власним коштом вибудував критий торговельний пасаж, за яким утвердилась назва Торгові ряди. Цей будинок став чи не найголовнішою окрасою міста Оріхів. 

У стильовому вирішенні будівля становила приклад використання класицистичних традицій, в архітектурному рішенні - споруда доби пізнього історизму. 1 січня 1923 року у торговельному пасажі розмістили культурно-освітню установу під назвою Оріхівський вітальний будинок, а до недавніх часів в будинку функціонував комунальний заклад «Центр культури і дозвілля» Оріхівської міської ради, який нещодавно відзначив 100-річчя культурно-просвітницької діяльності.

Цінність закладу полягала у збереженні історії. Тут вирувало професійне творче життя 25-ти працівників, реалізовувалось 162 заходи, діяло 20 клубних формувань, 11 з яких дитячих, що  об'єднували 318 учасників (з них 174 діти), 5 любительських об'єднань та клубів за інтересами, пріоритетними напрямками яких було національно-патріотичне виховання, розвиток художньої самодіяльності, народної творчості, пропаганда народної спадщини, робота з молоддю та дітьми.

Мешканці Оріхова прагнули до збереження та підвищення функціональності пам'ятки, готувалися документи на її реставрацію. У 2016 році Науково дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень м. Києва виконано наукове-технологічне обстеження споруди. 

Будинок торгових рядів демонстрував яскравий приклад архітектури торговельного закладу періоду розквіту провінційного міста, а пластичне оздоблення фасадів кінця XIX століття становило приклад псевдокласицистичного декору доби  історизму. Пластичне оздоблення інтер’єрів закладу культури становило приклад псевдокласицистичного декору доби соцреалізму. Люстри в концертному залі та фоє, бра у концертному залі - зразки декоративно-ужиткового мистецтва радянського періоду середини XX століття.

Підступний ворог, ховаючись за сумнівними лозунгами та брехливими обіцянками, нищить, паплюжить матеріальну, культурну і духовну спадщину – красу українських міст, містечок і сіл. Перетворює на згарище і потрощене каміння все, до чого здатен дотягтися. Викорінює культуру, викривлює пам'ять.

Після звільнення нашої землі від ворога, відбудований і реставрований Будинок торгових рядів перетвориться на одну з багатьох наріжних цеглин відродження культури і культурної спадщини України.

 

Читайте також

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади