Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Шедеври на уламках війни: в обласному центрі відкрилась виставка бійця, який боронить Запорізький напрямок

22 серпня 2023 - 17:40

Напередодні Дня Незалежності України в одному з культурно-освітніх осередків обласного центру відкрилась унікальна виставка художніх робіт Володимира Безрукого  «Мистецтво на уламках війни». До заходу долучились заступник голови ОДА Євген Мироненко та директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко. 

Автор картин Володимир Безрукий на передовій ще з початку бойових дій на сході України. Там малював портрети військових, поранених бійців і просто цивільних людей. У перші дні повномасштабного вторгнення боронив підступи до столиці, де й почав творити надзвичайні роботи на незвичайних «холстах». Малював на дверях погребів та сараїв, на плащ-палатках у віконних рамах, на збитих дошках ящиків від боєприпасів іноді на позиціях прямо в окопах чи бліндажах. Серед робіт митця можна побачити Запорізький край, місто Запоріжжя та Гуляйпільський район у воєнні часи: степові ландшафти, промислові пейзажі, Дніпрові кручі та портрети побратимів. 

  • Хотів би почати зі слів подяки нашим бійцям, які вже дев'ять років відстоюють незалежність держави та боронять її від рашистської чуми. Українські військові не лише мужні, сильні духом та волею люди, а й вкрай талановиті. На цих картинах можна побачити щирі почуття воїнів, які отримали гіркий досвід війни.  Особливо важливо у складні для країни часи показувати наш внутрішній дух та людяність, - зазначив заступник голови ОДА Євген Мироненко. 

Насичені соковиті кольори полотен – це відображення того виру емоцій, які переживає художник. Вони розставляють акценти, виносять на перший план деталі, на які зазвичай не звертаєш уваги, спонукають придивитись уважніше до звичних речей і побачити те, що ховається від стомленого, виснаженого війною погляду. Вони заставляють заглибитись у себе, відчути щемливу красу, від якої болить душа, але яка змушує відчувати себе живим.

  • Картини Володимира Безрукого є справжніми свідченнями війни, своєрідною відповіддю на події, що відбуваються в Україні вже 9 рік поспіль. Виставка має назву “Мистецтво на уламках війни”, але насправді - це двері в нове українське мистецтво, яке народжується тут і зараз. Вся “шароварщина” нехай залишиться в історії, - наголосив директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни