Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кожна педагогічна рада вибудовує власну модель: у ЗОВА розповіли про реалізацію безперервного дистанційного навчання

25 вересня 2023 - 19:18

Про рішення Ради оборони щодо організації освітнього процесу в регіоні говорили очільник ЗОВА Юрій Малашко та директорка Департаменту освіти і науки ЗОДА Людмила Бухаріна на брифінгу, що відбувся в офіційному Медіацентрі при обласній державній адміністрації.

Напередодні за участі представників громадськості та батьківської спільноти в Запорізькій області відбулось засідання Ради оборони, на якому розглянули проблематику дистанційного навчання під час повітряних тривог. Батьки школярів зазначили що, перерви через повітряні тривоги шкодять освітньому процесу. Для розроблення дієвого механізму дистанційного навчання вони звернулися до обласної влади.

  • Забезпечити якісну безперервну освіту - це відповідальність кожного в межах своїх функціональних обов'язків, зокрема влади, керівників освітніх закладів, вчителів, а також батьків. Водночас кожна педагогічна рада вибудовує власну модель забезпечення доступу до безперервної освіти в дистанційній формі з урахуванням всіх складових безпеки   - зазначила Людмила Бухаріна.

Відповідно до рішення, засновники та керівники закладів мають забезпечити належні організаційні умови відповідно до складових безпечного процесу навчання в дистанційній формі. Також директорка Департаменту зазначила, що під час дистанційного навчання вчитель може працювати з дому, при цьому адміністрація школи не має права вимагати його присутності у закладі освіти. Так, відповідно до Статті 60-2 Кодексу законів про працю України у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому. Наказ Міністерства освіти і науки України “Про затвердження Змін до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти” також зазначає, що педагогічний працівник під час дистанційної роботи має право обирати місце своєї роботи самостійно і відповідно дбати про безпеку.

Своєю чергою, учні під час дистанційного формату знаходяться під наглядом батьків, відповідно саме вони зобов’язані створити для школярів безпекове середовище.

Керівники та власники закладів загальної середньої освіти мають разом з батьківською спільнотою опрацювати алгоритм та порядок участі дітей в уроках під час оголошення повітряної тривоги з неухильним дотриманням безпекових умов. 

Посадовиця зазначила, що дистанційна освіта передбачає синхронний та асинхронний формати. Школярі мають змогу не лише приєднатись до уроку в режимі реального часу, а й переглядати відео-контент та виконувати змістовні завдання.

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області