Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій школі-інтернаті відкрили сучасне укриття

5 жовтня 2023 - 14:40

Очільник обласної військової адміністрації Юрій Малашко взяв участь у відкритті безпечного простору для навчання дітей з вадами зору.

Команда представництва Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні (ПРООН) реалізували проєкт з ремонту укриття у спеціальній загальноосвітній школі-інтернат “Орієнтир”.

Реконструкція стала результатом співпраці між Європейським Союзом, Запорізькою обласною адміністрацією та Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН).

Голова ОВА Юрій Малашко подякував партнерам за всебічну підтримку:

  • Вже понад 15 років наш регіон співпрацює з ПРООН. Ремонт укриття в інтернаті «Орієнтир» гарантує безпеку навчального процесу для наших дітей, навіть під час повітряних тривог. Особливо для дітей з вадами зору ви допомогли забезпечити максимальний комфорт. Тільки разом і спільними зусиллями – до нашої Перемоги, - сказав очільник ОВА.

Ремонтні роботи розпочато в липні 2023 року та завершено в вересні. Було проведено повне оновлення сховища, яке розраховано на 180 осіб. В укритті впроваджено численні поліпшення, включаючи нові системи опалення, водопостачання, каналізації, електропостачання.

Щоб гарантувати безпеку та добробут учнів, в приміщенні організовано медичний куточок для надання долікарської медичної допомоги, а також створено дитячий простір для ігор та розваг.

Укриття оснащене сучасними технологіями, зокрема WI-FI, підсилювачем мобільного зв’язку та портативною радіоакустикою, що забезпечує зручний доступ до інформації та зв’язку.

Завдяки встановленню компактної енергоощадної системи вентиляції для регулювання температури та вологості, а також інвертору з акумуляторами загальною потужністю 9,6 кВт, укриття може працювати більш ефективно і автономно, навіть у випадку аварійного відключення електроенергії.

Встановлено бак для запасу води на 2000 л та фільтраційну систему очищення до рівня питної. Замінено старі вікна на нові енергоощадні з бронеплівкою для захисту від розбиття та уламків при вибухах. 

Для забезпечення безбарєрності укриття придбано спеціалізоване обладнання - сходовий гусеничний підйомник для людей з інвалідністю та обмеженнями до пересування. Окрім цього, передбачено тактильну навігацію та контрастні елементи, зручну й зрозумілу візуальну навігацію. Таблички кожної із кімнат підписані тактильним рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля), що є вкрай важливим для дітей з вадами зору.

На завершення заходу діти і батьки подякували усім причетним до реалізації проєкту та подарували особливі картини, зроблені учнями. Їх можна не тільки побачити, а ще й відчути на дотик.


 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області