Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі розробляють програму поетапного зниження обсягів шкідливих викидів у повітря

11 жовтня 2023 - 16:10

Фахівці ОДА, екологічних установ і місцева влада працюють над стратегію зменшення шкідливих викидів у повітря. Про це на спільному брифінгу в офіційному Медіацентрі розповіли директор Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Антон Петрухін та заступниця генерального директора з впровадження системи управління якістю лабораторних досліджень ДУ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» Ольга Гаврікова.

За його словами, рівень забруднення атмосфери в Запоріжжі  дещо зменшився у перші місяці  після початку повномасштабного вторгнення, але вже з травня 2022 року повернувся до звичного стану.

А заступниця генерального директора із впровадження системи управління якістю лабораторних досліджень ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» Ольга Гаврікова зауважила, що в повітрі Запоріжжя присутні забруднюючі речовини переважно антропогенного походження, тобто викиди промислових підприємств. Наразі у обласному центрі вони перевищують норму на 17%.

Антон Петрухін зазначив, що зараз розробляється програма поетапного зниження обсягів викидів у повітря, яка дозволить розробити заходи для кожного підприємства - організаційні та технологічні. Вони будуть обов’язковими до виконання. Контролюватимуть реалізацію програми обласна адміністрація та міська рада.

Також посадовець повідомив, що наразі при ОДА формується координаційна експертна екологічна рада, до якої увійдуть громадські активісти, екологи, науковці, представники державних установ, міської влади. Разом вони будуть напрацьовувати нові заходи для зменшення шкідливих викидів та покращення стану атмосферного повітря.

Директор  Департаменту захисту довкілля розповів, що в обласній адміністрації змінили підходи до опрацювання скарг від громадян щодо забруднювачів довкілля. Тепер по кожній з них проводять аналіз, після чого інформацію направляють до Центру контролю та профілактики хвороб та Держпродспоживслужби. Якщо в цих зверненнях значиться великий забруднювач, то департамент направляє документи далі до центрального органу на погодження проведення перевірки. За останні два місяці таким чином вже було ініційовано чотири перевірки.

  • Як приклад - Запорізький Кабельний завод. Після перевірки в оперативному режимі було розроблено та затверджено план заходів зі зменшення викидів, і він вже впроваджується. Підприємство замовило додаткове обладнання, зокрема каталітичні панелі, які знизять рівень забруднення. Їх поставлять вже в цьому місяці, - пояснив Антон Петрухін.

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності 

 

Читайте також

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області