Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За результатами програми “Доступні кредити 5-7-9%” лише у 2023 році запорізький бізнес отримав кредитів на суму 980 млн грн

25 жовтня 2023 - 15:25

Про реалізацію державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» на території регіону поінформував начальник управління розвитку підприємництва, адміністративних послуг та внутрішньої торгівлі Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької ОДА Максим Кучеренко на брифінгу в офіційному Медіацентрі при облдержадміністрації. 

Обласна влада продовжує підтримувати запорізький бізнес. Так, на території регіону діє державна програма “Доступні кредити 5-7-9”, що запроваджена за ініціативи Президента України та Прем'єр-Міністра України. Наприкінці вересня Уряд удосконалив умови кредитування зокрема, для бізнесу в районах можливих бойових дій та на територіях, деокупованих менше року тому. Серед ключових змін:

  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн; 

  • компенсація відсотків на фінансування оборотного капіталу у зонах високого ризику, до яких належить Запорізька область, до рівня 3%, для інвестпроєктів компенсація відсотків до рівня 1% на перші два роки, а у подальшому – до 5%;

  • збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі; 

  • запроваджено механізми держпідтримки за договорами факторингу. 

Максим Кучеренко зазначив, що лише у 2023 році бізнес області отримав кредитів на суму 980 млн грн, а з початку повномасштабного вторгнення вже понад 2,7 млрд грн. Наразі  до топ-7 банків за обсягом наданих кредитів входять Ощадбанк, Приватбанк, ПУМБ, Райфайзенбанк, Прокредитбанк, Укргазбанк та Креді Агріколь.

  • Важливо, щоб учасники програми чітко дотримувались взятих на себе зобов’язань, оскільки через їхнє порушення будуть застосовані стандартні банківські ставки кредитування, - зауважив начальник управління розвитку підприємництва, адміністративних послуг та внутрішньої торгівлі.

Крім цього, на території регіону активно працюють програми підтримки роботодавців, які реалізуються через мережу центрів зайнятості. Зокрема, Програма з надання компенсації за працевлаштування зареєстрованих безробітних та безробітних з числа ВПО, за якою вже сплатили 492,8 тис. грн. Діє також Програма з надання компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО під час воєнного стану в Україні та надання допомоги по частковому безробіттю  через зупинення або скороченням виробництва. 

Не менш важливим для розвитку бізнесу регіону є реалізація  урядових грантових програм в рамках проєкту єРобота. Гранти надаються на створення садів або теплиць, заснування або розвиток переробних підприємств та започаткування власного бізнесу, зокрема й для ветеранів та членів їхніх сімей. Посадовець звернув увагу, що за програмою створення або розвитку бізнесу триває остання хвиля подання заявок — з  23 жовтня до 19 листопада. Бюджетом на неї передбачено 100 млн грн.

Обласною владою запроваджено заходи фінансової підтримки бізнесу. Зокрема до 07.11.2023 триває прийом заявок на Конкурс на компенсацію суб’єктам підприємництва харчової та легкої промисловості частки витрат на закупівлю обладнання. 

До його участі запрошуються підприємці області, які:

  • провадять господарську діяльність не менше 3 місяців;  

  • не мають заборгованості по податках;

  • створили не менше 2 нових робочих місць під час дії воєнного стану;

  • придбали або планують до 01.11.2023 придбати обладнання, устаткування чи інші основні засоби виробничого призначення тощо.

Пріоритет при визначенні переможців надаватиметься вразливим категоріям населення.

 

 

 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області