Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відміна торгів по тендеру однієї з громад, ремонт укриттів у школах та рейди по домівках жителів ТОТ: брифінг очільника Запорізької ОВА

5 січня 2024 - 19:00

Про діяльність робочої групи “Прозорість та підзвітність”, ремонт укриттів в школах та ситуацію на тимчасово окупованих територіях говорив очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко на брифінгу в офіційному Медіацентрі. 

Відмінено торги по тендеру Широківської ОТ.Г на будівництво нової адмінбудівлі на суму 54 мільйони гривень. Юрій Малашко наголосив, що допоки триває війна будівля має використовуватись не як адміністративна, а як повноцінний прихисток для внутрішньо переміщених осіб, адже станом на сьогодні в Запорізькій області зареєстровано близько 240 тис вимушених переселенців. 

Посадовець нагадав, що будівництво об’єкту має здійснюватися за кошти субвенції з держбюджету, відповідно до Постанови №608 Кабміну та співфінансування 25%  Широківською громадою. 

  • Хочу вас запевнити, що ця будівля на 100% площі буде використовуватись для потреб ВПО. Це - персональне завдання, яке від мене отримав керівник громади. Про неприпустимість будь-яких штучних завищень цін на матеріали він також попереджений, - зазначив очільник ЗОВА. 

Восени 2023 року у 20 навчальних закладах регіону розпочали капітальні ремонти сховищ - за рахунок державної субвенції та місцевих бюджетів. Згідно з проєктною документацію, роботи мали завершити ще в грудні минулого року. Юрій Малашко особисто проінспектував кілька закладів - були зауваження та жорсткі попередження, однак підрядники запевнили, що впораються. В результаті не всі відповідальні особи належним чином поставились до своїх обов’язків. 

Укриття готові, проте залишаються питання щодо якості виконаних ремонтів. Очільник ЗОВА зазначив, що найближчим часом особисто перевірить стан сховищ, а також наголосив - роботи мають бути виконані з дотриманням усіх вимог. 

Ситуація на тимчасово окупованих територіях залишається складною. Одразу після псевдовиборів рашисти планують масову мобілізацію. Вже зараз місцеві “воєнкоми” отримали розпорядження з березня 2024 року поставити на військовий облік всіх 17-річних підлітків. 

Водночас у Мелітополі загарбники посилили рейди у багатоповерхівках. Псевдополіцейські з’ясовують, хто і де живе, ким працює, випитують все про сусідів. Таким чином вони вишукують громадян з проукраїнською позицією. 

Крім цього, окупанти продовжують проводити пропагандистські заходи серед школярів та студентів, зокрема організували поїздку до росії для учнів Бердянської православної гімназії. Дітлахи вирушили на захід під назвою «Патріарша різдвяна ялинка», що проводиться у кремлі. Юрій Малашко закликав українців, які наразі знаходяться на ТОТ, бути обережними та не довіряти ворожій пропаганді.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни